Så hittar du det arbete du vill ha

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACHEN2012-04-17

En fråga som jag ofta får är hur man hittar och får det arbete man verkligen vill ha. Frågan har lika många svar som det finns människor som söker arbete. De viktigaste erfarenheter jag har samlat på mig genom åren kan dock sammanfattas i några korta punkter.

Av:  Jörgen Kihlgren

Att söka jobb tar tid. Många underskattar den tid det tar att hitta ett nytt arbete. En realistisk tidsplan är a och o. Ta en rejäl funderare på hur din arbetsmarknad ser ut och sätt utifrån det upp en tids- och handlingsplan.

  • Vässa ditt ansökningsbrev. Genom åren har jag träffat många som grovt underskattat vikten av ett genomtänkt brev. Ett enkelt sätt att förbättra brevet är att tydligt ange flera skäl till varför du söker jobbet. Det är det inte så många som gör.
  • Förpacka din kompetens. Se till att lyfta fram dina främsta kompetenser i ditt cv. Beskriv gärna ditt arbete i form av utmaningar, resultat eller lärdomar. Ibland måste du ge perspektiv, eftersom det kan vara så att den som läser ditt cv inte känner till villkoren i den bransch där du arbetat, eller på det företag där du varit anställd.
  • Välj rätt sökkanal. I dag använder arbetsgivarna många olika kanaler för att hitta sin personal – Arbetsförmedlingen, jobbdatabaser, sociala medier, bemannings- och rekryteringsföretag. Det är viktigt att du söker nytt arbete på flera olika sätt. Glöm inte heller att arbetsgivare ibland bara publicerar sina lediga tjänster på sin webbplats.
  • Förbered dig inför intervjun. Alltför ofta får jag höra från arbetssökande att de hade lite otur på intervjun. Min uppfattning är att många borde förbereda sig bättre. En intervju handlar om planerad spontanitet. Det bästa sättet att förbereda sig är att känna sig själv och vara ordentligt påläst på branschen, arbetsgivaren och rollen.

 

Jörgen Kihlgren är en av STs karriärcoacher.

ÄMNEN:

Karriärcoachen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA