Studentförmåner för en hundralapp

PÅ JOBBET: DINA RÄTTIGHETER2003-12-11
En hundralapp. Mer kostar det inte att vara studerandemedlem i ST – under hela studietiden. Det ger tillgång till råd om arbetslivet, kontakt med yrkesverksamma och ett antal andra förmåner.

Det senaste året har ST satsat extra mycket på rekrytering av studenter.

Fyra studentombudsmän och ett tjugotal studentinformatörer jobbar med information och medlemsservice på universitet och högskolor.

– Att vara studerandemedlem ger en inblick i hur det är att vara med i ett fackförbund. Det ger också kunskaper om arbetslivet och kontakt med yrkesverksamma medlemmar.
Det är enligt Karin Ström, studentombudsman i Stockholm, några skäl till att bli studerandemedlem i ST.

Och det är tillåtet att vara medlem i flera förbund under studietiden. På så sätt går det att få en överblick över hur de olika förbunden fungerar. En fördel när du börjar arbeta.

ST har valt att i första hand rikta sina aktiviteter till ett antal områden inom universitets- och högskolevärlden: statsvetare, samhällsvetare, jurister och ekonomer. Men även andra är välkomna, förklarar Karin Ström.
– Orsaken till att vi valt ut de här grupperna är för att kunna knyta dem närmare de yrkesverksamma medlemmarna  i STs bransch- och yrkesnätverk, förklarar hon.

Tanken är att fokusera mer på övergången från studier till arbetsliv.
– Det är ofta där det uppstår problem. Vi vill fungera som en bro över till arbetslivet, säger Karin Ström.

Med medlemskapet, som kostar 100 kronor för hela studietiden, följer ett antal förmåner, varav somliga är framtagna speciellt för studerandemedlemmar.

  • Råd och stöd om allt som rör arbetslivet; till exempel tips om var det kan finnas jobb, hur man söker jobb, vad som är rätt lön osv.  Däremot företräder ST inte studerandemedlemmarna i förhandlingar.
  •  Möjlighet att söka ST-stipendier för uppsatser och studier utomlands. Summan varierar från 2 000 till 15 000 kronor.
  • Studerandemedlemmar behåller sin a-kassepoäng under studietiden.
  • Fri entré till de föredrag, studiebesök och kurser som anordnas av ST.
  • Rabatt på TBVs kvällskurser.
  • Fem procents rabatt på nätbokhandeln AdLibris, nätadress: www.adlibris.se . (Lokala bokhandlar har ibland också rabatter. Ett gott råd är att jämföra priser före köp av kurslitteratur.)
  • Studerandemedlemmar som blir ordinarie medlemmar i ST får rabatt och betalar bara 100 kronor i månaden i avgift det första året.
  • Rabatt på STs medlemsförsäkringar i Trygg Hansa. Olycksfallsförsäkringen kostar 100 kronor per år, reseförsäkringen inklusive avbeställningsskydd 295 kronor per år och hemförsäkringen kostar     mellan 241 och 639 kronor per år, beroende på var i landet man bor.
  • Tidningen Statstjänstemannen som kommer ut med 16 nummer per år bevakar den statliga sektorn.

Fakta

Studentinformatörer
Informatörernas uppgift är att marknadsföra ST på universitet och högskolor. De har hand om bokbord, svarar på frågor och ordnar föreläsningar och studiebesök inom områden som är aktuella på respektive skola.
Studentinformatörerna finns i Göteborg, Kristianstad, Lund, Malmö, Stockholm, Sundsvall, Umeå, Uppsala och Växjö. 

Studentombudsmän
Ombudsmännen kan ge råd och tips om löneläge, hur man söker jobb och annat som rör arbetslivet. Ombudsmännen finns vid fyra av STs regionala kontor:

Sundsvall:
Marie Burman, 
060-67 80 48,                              
marie.burman@stmf.se

Stockholm:
Karin Ström,               
08-790 51 12                     
karin.strom@stmf.se

Göteborg:
Julia Wilholm,             
031- 61 70 60,                                 
julia.wilholm@stmf.se

Malmö:
Marléne Engström
040- 664 21 97
marlene.engstrom@stmf.se

ÄMNEN:

ST
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.