Det generella sparbetinget på myndigheterna kommer inte att förvärra problemet med handläggningstiderna för omställningsstudiestödet, bedömer Centrala studiestödsnämndens generaldirektör Christina Forsberg.
Att regeringen föreslår sammanslagningar av mindre myndigheter väcker frågor och oro bland medarbetare på de utpekade arbetsplatserna. På flera håll ifrågasätts motiven och vinsterna med förslaget.
En anställd på Attunda tingsrätt har häktats misstänkt för grovt brott mot tystnadsplikten. Misstanken gäller spridning av sekretessbelagd information.
Bristande samverkan mellan myndigheterna hindrar en fördjupad digitalisering, enligt Myndigheten för digital förvaltning, Digg. En gemensam digitalisering av svenska myndigheter är enligt Digg nyckeln till en effektivare offentlig förvaltning.
Regeringen föreslår att Statens institutionsstyrelse, SiS, får ett tillskott på 108 miljoner kronor nästa år. De utökade resurserna ska framför allt gå till en förstärkning av säkerheten på SiS.
Ett nybyggt restriktionshäkte vid anstalten i Nyköping skapar omkring 55 nya jobb. ”De nya häktesplatserna i Nyköping är mycket välkomna”, konstaterar Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren i ett pressmeddelande.
Utbetalningsmyndigheten, som ska kontrollera utbetalningar från välfärdssystemen och startar sin verksamhet 1 januari 2024, får drygt 160 miljoner kronor i anslag för sitt första år. Men regeringen aviserar att myndigheten kan få ett kraftigt utökat uppdrag och en växande budget.
Regeringen fokuserar på tekniska och naturvetenskapliga utbildningar i budgetförslaget för högskolan. I propositionen aviseras även förändrade regler för lärosätenas styrelser.
För andra gången i år kritiserar Inspektionen för vård och omsorg ett SiS-hem i norra Sverige för otillräcklig bemanning och bristande respekt i bemötandet av ungdomarna. Vid ett par tillfällen har ungdomar misshandlats av andra ungdomar och en person i personalen ska ha utsatt flera flickor för sexuella handlingar.
Regeringen föreslår att Konkurrensverket får utökade befogenheter. Bland annat ska myndigheten själv kunna utfärda upphandlingsskadeavgift vid otillåtna direktupphandlingar. ”Det innebär att vi kan skärpa tillsynen ytterligare och ingripa mot fler otillåtna direktupphandlingar”, kommenterar generaldirektör Rikard Jermsten förslaget i ett pressmeddelande.
Regeringen prioriterar rättsväsendet i budgetpropositionen för 2024. Myndigheterna i rättskedjan slipper det generella besparingskravet och deras förvaltningsanslag föreslås öka med sammanlagt 7,7 miljarder kronor.
I regeringens budgetproposition föreslås Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag för 2024 bli knappt 7,4 miljarder kronor. Det är drygt en halv miljard kronor mindre än vad myndigheten begärt.
STs förbundsordförande Britta Lejon varnar för allvarliga konsekvenser när regeringen vill spara på statsförvaltningen. Neddragningarna försämrar arbetsmiljön för statsanställda, som får allt svårare att utföra sitt jobb, anser hon. ”Jag tror att regeringen kommer att få ångra detta”, säger Britta Lejon.
Regeringen föreslår en generell besparing på statsförvaltningen och vill minska antalet myndigheter. Det framkommer i budgetpropositionen, som i dag överlämnas till riksdagen. Finansminister Elisabeth Svantesson, M, meddelade på regeringens pressträff att fler nedläggningar eller sammanslagningar av myndigheter kan väntas.
Regeringen vill reformera arbetslöshetsförsäkringen. Förslaget innebär bland annat att ersättningen från a-kassan ska baseras på inkomst av förvärvsarbete i stället för på arbetad tid.
Under sommaren 2023 gjordes hela sju miljoner museibesök i Sverige. Det är en ökning jämfört med förra året. En tydlig trend är att de statliga museer som tagit bort fri entré fått färre besök, konstaterar Riksförbundet Sveriges Museer i en ny rapport.
Regeringen föreslår att föräldrapenningen ska reformeras. Förslaget innebär bland annat att antalet dubbeldagar fördubblas och att möjligheten att överlåta föräldrapenning till närstående utökas.
Statskontoret föreslår att den regionala ansvarsfördelningen mellan landets länsstyrelser ska förändras. Länsstyrelserna i Västernorrlands och Dalarnas län blir enligt förslaget av med verksamheter.
Det ska bli lättare att få livränta efter en arbetsskada, föreslår Arbetsskadeutredningen i ett betänkande som överlämnats till regeringen. Utredningen föreslår också att taket för livräntan höjs från 7,5 prisbasbelopp till 7,5 inkomstbasbelopp.
Kriminalvården ska bredda rekryteringen av kriminalvårdare, genom en överenskommelse med Arbetsförmedlingen. Myndigheten tar bland annat bort kravet på gymnasieutbildning för att fler lämpliga arbetssökande ska kunna få jobb.
En särskild utredare ska se över mindre myndigheters uppgifter och organisering. Enligt ett pressmeddelande från regeringen är en del av uppdraget att föreslå vilka myndigheter som kan avvecklas.
Efter budgetbeskedet att Kriminalvården kan få rejäla tillskott räknar STs avdelningsordförande Joachim Danielsson med att myndigheten genomför lönesatsningar utöver den ordinarie revisionen redan i höst. ”Det ser jag som en självklarhet”, säger han.
Försäkringskassan nekade en chef med utmattningssyndrom livränta, och menade att sjukdomen berodde på att hon var i konflikt med företagets vd och att den inte var en arbetsskada. Nu återförvisar kammarrätten ärendet till Försäkringskassan, skriver Allt om arbetsmiljö.
Justitieombudsmannen, JO, kritiserar häktet i Sollentuna för att en intagen under två veckors tid var placerad i en cell som saknade säng och bord. Häktet får också kritik för bristande dokumentation av isoleringsbrytande åtgärder.
Arbetsmiljöverket ska genomföra inspektioner av mer än 2 000 arbetsplatser för att kartlägga risker med digitala arbetssätt. Kampanjen är en del av en EU-gemensam satsning.
Regeringen kommer i budgetpropositionen för 2024 att föreslå att anslaget till Statens fastighetsverk, SFV, ökas med 100 miljoner kronor. Pengarna ska användas till underhåll av myndighetens så kallade bidragsfastigheter.
Under 2022 drabbades Polismyndigheten av en större efterfrågan på pass än man förmådde möta. Nu visar en rapport från myndighetens internrevision att passverksamheten riskerar att möta olika nya utmaningar de närmaste åren.
Kriminalvården har under sommaren köpt ut HR-direktören Stina Nyström. Hennes avgångsvederlag uppgick till elva månadslöner, motsvarande drygt 1,1 miljon kronor.
I höst har 936 personer inlett sin polisutbildning på någon av de fem utbildningsplatserna i landet. Totalt har mer än 1 800 personer påbörjat en utbildning till polis under 2023, vilket är en ny rekordnotering.
I slutet av augusti var 331 000 personer inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. Det är en svag ökning jämfört med månaden innan. Arbetslösheten är betydligt högre i grupper med lägre utbildningsnivå. ”För dem som drabbas av arbetslöshet ökar möjligheten att få ett arbete mångdubbelt med en utbildning”, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.