"Tveka inte be om hjälp utifrån"

PÅ JOBBET: MOBBNING2008-10-21

En utomstående part kan vara nödvändig för att få bukt med mobbning på jobbet. Tydliga mål och arbetsmetoder bidrar till att förebygga problemen.

Av:  Sofia Brax

– Det kan vara svårt att hantera pågående mobbning på sin egen arbetsplats. Har det gått så långt har de egna säkerhetssystemen redan slagits ut, säger Jimmy Haller, huvudskyddsombud på Statens institutionsstyrelse, SiS.

I sådana lägen brukar han förespråka att man tar in en utomstående part, som företagshälsovården.

– De kommer också in med ett annat synsätt.

Annars anser Jimmy Haller att nyckeln för att undvika mobbning är tydliga mål och arbetsmetoder, en bra samverkan och att man vidtar åtgärder direkt när man hittar problemet. Han har själv varit med och tagit fram myndighetens interna policy mot mobbning.

– I den beskriver vi de lagar och regler som finns, och våra egna principer. Vi definierar vad mobbning är. Och så beskriver vi noggrant vad chefer, medarbetare och utsatt har för ansvar om något skulle hända.

Alla anställda har tillgång till dokumentet på sin arbetsplats.

– Vi försöker hela tiden hålla kunskapen om innehållet levande genom utbildning, säger Jimmy Haller.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA