Viktigt att alla vågar ställa krav

SÅ GJORDE VI: FÖRSÄKRINGSKASSAN2016-08-30

Genom ett medvetet arbete har Andrew Halls arbetsplats på Försäkringskassan blivit mer tillgänglig för honom och andra med funktionsvariationer. »Det är viktigt att skapa ett klimat där medarbetare med funktionsvariationer vågar begära saker«, säger hans tidigare chef Mats Lindblad.

Om man har en funktionsvariation – något slags fysisk eller psykisk funktionsnedsättning – är det viktigt att arbetsgivaren ser möjligheter och inte svårigheter, säger ST-medlemmen och försäkringshandläggaren Andrew Hall. Han har ryggmärgsbråck och kan varken gå eller stå utan sitter i rullstol.

– Bara det här med att gå och ta en kopp kaffe i automaten. I de allra flesta fall sitter knappen för högt upp så att jag varken ser eller når.

Andra exempel är att krokar för ytter­kläder ofta sitter för högt upp eller att toalettpappersrullen finns på ett kons­tigt ställe.

Men Andrew Hall säger att han haft tur, eftersom hans chef Mats Lindblad varit en förebild både genom att rekrytera personer med funktionsvariationer och genom att arbeta för att skapa en god arbetsmiljö för alla.

– Han har tagit reda på vilka kvaliteter som finns bakom funktions­variationen och inte sett några problem. Det är extremt viktigt att ha en bra chef som ser möjligheterna.

Detta har varit extra viktigt då Försäkringskassan i Göteborg Nord snart flyttar till nya lokaler.

– Från början fanns inte mycket fysiskt tillgänglighetstänk, men Mats såg till att jag fick vara med i en grupp som har varit i de nya lokalerna och sett över tillgängligheten, säger Andrew Hall.

Mats Lindblad har sedan några månader ett nytt jobb på Arbetsförmedlingen. Där jobbar han på avdelningen för rehabilitering, ett slags fördjupning av det engagemang han har haft för att inkludera alla i arbetslivet.

Han säger att han alltid tyckt att det varit viktigt att inkludera alla, oavsett vad det handlat om.

– Men först var det lite mer formaliserat. Som chef på Försäkringskassan ska man ta sitt ansvar för att försöka anställa personer med funktionsvariation.

Mats Lindblad tycker att statliga myndigheter har ett extra stort ansvar att vara föregångare och »sätta ribban«.

– Det går inte att vara för mycket byrå­krat, man måste vara kreativ. Men det är kul att hitta lösningar, tycker jag.

Han understryker att det inte räcker att anpassa den fysiska miljön.

– Mycket handlar om bemötande och att stärka självkänslan och självförtroendet hos olika individer. Det är viktigt att skapa ett klimat och en känsla som gör att medarbetare med funktionsvariationer vågar begära saker. De får lyfta frågorna och jag fixar, säger Mats Lindblad.

På Försäkringskassan i Göteborg Nord är kaffeautomatens höjd anpassad. »I de allra flesta fall sitter knappen för högt upp så att jag varken ser eller når«, säger Andrew Hall.
Bild: Jerker Andersson.
På Försäkringskassan i Göteborg Nord är kaffeautomatens höjd anpassad. »I de allra flesta fall sitter knappen för högt upp så att jag varken ser eller når«, säger Andrew Hall.

Tips för att skapa en arbetsplats som är tillgänglig för alla

  • Se lösningar utanför »boxen«.
  • Hitta rätt nivå utifrån personens arbetsförmåga.
  • Kommunicera.
  • Var tydlig med att det är okej att ställa krav på anpassning.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA