Annons:

Nr 12 2018

Ur senaste numret
Här är ett urval av de artiklar vi publicerat i det senaste numret av Publikt.
LedareFackligt förtroendevalda på en mängd arbetsplatser vittnar om stora problem med it-arbetsmiljön. Frågan behöver tas på större allvar. Arbetsgivarna måste ta sitt ansvar.
Reportage: it-arbetsmiljöFördjupningKrångliga och bristfälliga it-system leder till arbetsmiljöproblem på statliga myndigheter. Det visar Publikts enkät med fackligt förtroendevalda på ST-arbetsplatser. Berit Kessler, Denita Gustavsson och Monica Ericsson på Karlstads universitet vittnar om hur det nya systemet för studie­administration på landets lärosäten skapar huvudbry och stress.
Tema: IT-arbetsmiljöFördjupningHelene Johansson, här med Kristian Lindberg, är nöjd med it-arbetsmiljön på Swedac. Där arbetar man med it-coachning.
Transportstyrelsen FördjupningPå Transportstyrelsen har dålig ergonomi i it-systemen lett till sjukskrivningar på grund av smärta i nacke och axlar bland handläggarna. Både fack och skyddsombud kräver en bättre ordning för it-utvecklingen.
ARNFördjupning»Vi är extremt stressade och går på knäna emellanå­t!«, säger Ulla Nilsson, ST-ord­förande på Allmänna reklamations­nämnden. It-verktygen släpar efter teknikutvecklingen, samtidigt som antalet ärenden ökat kraftigt.
Tema: IT-arbetsmiljöFördjupningIt-problem är en stor arbetsmiljö­­fråga på statliga myndigheter, visar en enkät med fackligt förtroendevalda som Publikt gjort.
Tema: IT-arbetsmiljöFördjupningUtvecklingsarbetet med det nya studieadministrativa systemet Ladok 3 har pågått i åtta år – och kommer att fortsätta i flera år till.
Tema: IT-arbetsmiljöFördjupningMonica Ericsson, Berit Kessler och Denita Gustavsson på Karlstads universitet har åtskilliga kritiska synpunkter på nya systemet Ladok 3.
Intervju: mamma till mördadFördjupningST-medlemmen Katri Reyna Väänänens son Yonathan mördades bara tjugo år gammal. Vid »Mammors manifestation mot det dödliga våldet« i Stockholm var hon en av de som talade.
Koll på: allmän handlingFördjupningI Sverige har det funnits en offentlig­hetsprincip sedan 1766. Medborgar­nas rätt att ta del av allmänna handlingar regleras i tryckfrihetsförordningen.
Så gjorde vi: restidsavtalPå jobbetAtt få använda restiden som arbetstid är en förutsättning för att vardagen ska fungera för sjubarns­pappan Josef Sörensson på MSB.
Ditt jobb: välja chefPå jobbetAtt välja rätt chef är lika viktigt som att hitta rätt jobb. Därför ska du inte bara svara på frågor vid anställningsintervjun, utan också ställa frågor till chefen.
Arbetslivscoachen: arbetsmiljöPå jobbetAnställda i staten utsätts för allt från subtila hot till fysiskt våld. Många uppger att de blir avtrubbade med tiden.
Kultur: tv-serieKulturFotografen och filmaren Christof­fer Hjalmarsson lämnade under en dryg månad allt för ett liv utan hem.
FilmKulturFilm- och streamingtipsen bjuder denna gång på romantik under det kalla kriget, religiös homofobi och traumatiserade soldater, men vi inleder med en pilsk Nobelpristagare i litteratur.
Prenumerera på