Berit Kessler, Denita Gustavsson och Monica Ericsson på Karlstads universitet har åtskilliga kritiska synpunkter på Ladok 3, det nya studieadministrativa systemet för landets lärosäten.
Bild: Jeanette Dahlström
Berit Kessler, Denita Gustavsson och Monica Ericsson på Karlstads universitet har åtskilliga kritiska synpunkter på Ladok 3, det nya studieadministrativa systemet för landets lärosäten.

Anställda stressas av dåliga it-system

FÖRDJUPNING: IT-ARBETSMILJÖ2018-11-21
Bristfälliga, krångliga och trasslande it-system skapar arbetsmiljöproblem i staten, visar en enkät som Publikt gjort. Ett exempel är det nya jättesystemet Ladok 3 på landets lärosäten. Mer användarmakt skulle förbättra arbetsmiljön, tror it-experter.

It-problem är en stor arbets­miljö­­fråga på statliga myndig­heter. Publikt har besökt Karlstads universitet där medarbetarna har omfattande kritik mot det nya studieadministrativa systemet Ladok 3.

På Allmänna reklamationsnämnden har systemet för anmälningar inte följt med i teknikutvecklingen och på Transportstyrelsen har dålig ergonomi i systemen lett till att medarbetare har smärtproblem, berättar STs avdelningsordföranden i intervjuer med Publikt.

I en enkät som Publikt gjort svarar de flesta fackliga företrädare på ST-arbetsplatser att medarbetarna har it-relaterade arbetsmiljöproblem. Medarbetarnas bristande inflytande är ett viktigt skäl till att system fungerar­ dåligt, anser de experter som Publikt talat med.

Men det finns också arbetsplatser där medarbetarna är nöjda med it-arbetsmiljön. På Swedac upplever STs avdelningsordförande att det finns en fungerande dialog om it-arbetsmiljön, och de medarbetare som Publikt talat med är nöjda.

ÄMNEN:

IT Arbetsmiljö
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.