Ingen får vänja sig vid hot och våld

PÅ JOBBET: ARBETSLIVSCOACHEN2018-11-20

Anställda i staten utsätts för allt från subtila hot till fysiskt våld. Många uppger att de blir avtrubbade med tiden. Då är det arbetsgivarens ansvar att uppmana medarbetarna att anmäla – och ta varje händelse på allvar.

Även om hotfulla ord mycket sällan omsätts i faktisk handling är den oro de skapar i sig ett stort problem för var och en som drabbas. Internet och sociala medier har dessutom lett till att hot allt oftare följer med in i den privata sfären.

Min uppfattning är att det finns ett mycket stort mörkertal, av den enkla anledningen att man har en tendens att vänja sig vid det man utsätts för ofta. Man blir helt enkelt avtrubbad och accepterar allt grövre situationer.

»Jag var en av dem som tyckte att det inte var så farligt«, sade en av kursdeltagarna på en utbildning för skyddsombud som jag höll häromveckan. »Men det brast när de skickade en bild på mitt barn och skrev till mig att de visste vilken förskola barnet gick på«, fortsatte hen.

En annan deltagare berättade att de på hens myndighet har ett incidentrapporterings­system, men att medarbetarna ändå skapat ett eget system – ett vanligt textdokument öppet för alla anställda – för att de själva skulle få en överblick över hotens karaktär och omfattning.

Det hen berättade om är inte alltför ovanligt. För att få kunskap om problemens verkliga omfattning krävs att systemet är enkelt att hantera, så att rapporteringen fungerar i vardagen.

Cheferna måste också uppmuntra att medarbetarna rapporterar alla former av hot och våld. De bör även se till att arbetsgruppen tillsammans diskuterar olika situationer så att kunskapen höjs och man når en samsyn kring vad som inte är acceptabelt.

Arbetsgivaren behöver ta varje enskild händelse på allvar och tydligt visa att hot och våld aldrig kan accepteras. Det är viktigt att både arbeta förebyggande och att ha en organisation för att ta hand om de medarbetare som drabbas. Och skyddsombuden har en viktig roll att spela i att påminna arbetsgivarna om deras ansvar.

Det gemensamma målet är självklart: Alla måste kunna känna sig trygga på sin arbetsplats.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA