Dålig ergonomi ger smärtproblem

FÖRDJUPNING: TRANSPORTSTYRELSEN 2018-11-21
På Transportstyrelsen har dålig ergonomi i it-systemen lett till sjukskrivningar på grund av smärta i nacke och axlar bland handläggarna. Både fack och skyddsombud kräver en bättre ordning för it-utvecklingen.

– Det stora problemet är att det inte finns en genomgående tanke att användarna ska vara med redan från kravställningen, säger STs avdelnings­ordförande Anna Malmborg. När vi tar upp det får vi ofta svaret att det inte hanns med eller att man inte tänkte på det.

Konsekvensen blir enligt Anna Malmborg att många system, både inköpta och egenutvecklade, är användar­ovänliga. De är tröga och kräver många klick.

–  Nu ska vi byta handläggar­system, och där har man inte alls tagit hänsyn till användarnas ergo­nomi. Systemet genererar betydligt fler klick än det gamla, och vi vet att det sliter på kroppen. Jag har flaggat upp att jag ser risk för arbetsrelaterade skador, men det når inte riktigt fram.

Att arbetsgivaren erbjuder hjälpmedel såsom handledsstöd och ergo­nomiska pekdon löser inte grund­problemen, understryker hon.

Handläggarna drabbas också av and­ra bekymmer, såsom buggar och att system går ned. It-problemen är ett vanligt samtalsämne vid fika­borden, säger Anna Malmborg. Medarbetare hjälper ofta varandra genom att tänka ut egna genvägar och snabbkommandon som man delar med sig av till de närmaste kollegerna.

– Men ingen tar ett samlat grepp och sprider sådant till alla.

Anna Malmborg har jobbat på samma kontor i Visby – som tidigare ingick i Vägverket – sedan 2002, och hon tycker att it-hanteringen snarast har blivit sämre sett ur ett användarperspektiv.

– Tidigare hade vi mer egenutveck­lade system och bättre introduktion till alla. Nu har det blivit mer av stuprör, och vi är en större myndighet med större avstånd till it-avdelningen.

Läs mer:

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.