Annons:

Bolag

Ämne:Bolag
Här hittar du de artiklar Publikt publicerat om Bolag. Du kan även följa vad Publikt skriver om Bolag genom att prenumerera på RSS-flödet för detta ämne.
LÖNERNyhetDe tio bäst betalda cheferna för statens bolag har alla mer än dubbelt så hög lön som den högst betalda generaldirektören, visar Publikts genomgång. Vattenfalls vd Magnus Hall har 1 125 037 kronor i månaden, vilket är mer än sex gånger så mycket som Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon tjänar.
MeddelarskyddNyhetMeddelarskydd bör införas inom fler offentligt finansierade verksamheter som kollektivtrafik, färdtjänst och skolskjuts, föreslår en utredning. STs förbundsjurist Veera Littmarck är kritisk till att inte fler områden omfattas.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetFöretag begår bidragsbrott genom att systematiskt fuska med anställningsstöd från Arbetsförmedlingen. Detta enligt en kommande rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, som Dagens Nyheter tagit del av.
EPSUNyhetGenom att använda ett europeiskt holdingbolag i Luxemburg har Mc Donalds lyckats undvika skatter på drygt en miljard euro under 2009-2013. Det hävdar internationella fackliga organisationer som granskat Europas största matföretag.
STNyhet”Nästan var fjärde som arbetar inom staten är visstidsanställd. Det skapar arbetsplatser där anställda inte vågar säga sin mening”, skriver STs ordförande Britta Lejon i en debattartikel i Sydsvenskan. Nu kräver ST att fasta anställningar blir norm och att meddelarskyddet stärks.
SpårtrafikNyhetTågvärden Jimmy Strigér får arbeta, trots att han har ADHD. Under sommaren har Transportstyrelsen fattat beslut om dispens. Men dispensen är villkorad och Jimmy Strigér känner sig fortfarande diskriminerad. Nu funderar han på lämna järnvägen.
ArbetsmarknadNyhetSvenska staten har anmälts till EU-kommissionen av arbetsgivarorganisationen Almega, som anser att statliga subventioner till helägda statliga bolaget Samhall snedvrider kokurrensen.
JämställdhetNyhetAndelen kvinnor på posten som verkställande direkör i statens bolag har ökat från 29 till 37 procent de senaste åren, rapporterar Ekot. ”Det handlar om en långsiktig ambition i hela ägarstyrningen" säger Magnus Johansson på finansdepartementet.
BolagNyhetBusiness Sweden varslar 60 personer. Det är mer än var tredje anställd i den svenska verksamheten, skriver Svenska Dagbladet.
SpårtrafikNyhetST har liksom Seko och övriga fackförbund förskjutit det möjliga uppsägningstillfället för det centrala spårtrafikavtalet med femton dagar till 15 maj. Men ST anser att förhandlingarna går så bra att man inte i nuläget kommer att säga upp branschavtalet med Almega.
MeddelarskyddNyhetST anser att även privat anställda i offentligt finansierade verksamheter på det statliga området bör omfattas av meddelarskydd. Det framkommer i förbundets remissvar på en statlig utredning.
SpårtrafikNyhetGreen Cargo går med förlust. I går informerades personalen om att bolaget måste minska antalet anställda med omkring 500 personer de närmaste tre åren.
SJNyhetSJs ledning varslar om uppsägning av 400 medarbetare. Bolaget lägger ned resebutiker och tar bort tjänster på huvudkontoret. Hur många ST-medlemmar som berörs är inte klart.
MeddelarfrihetNyhetAnställda i privatägd vård, skola och omsorg ska få meddelarskydd, enligt ett utredningsförslag. Men andra privatanställda, som också jobbar offentligfinansierat, omfattas inte.
SpårtrafikNyhetAntalet olyckor och tillbud vid underhåll av järnvägsspår har ökat sedan 2007. Tät trafik som inte stängs av ligger bakom åtminstone ett dödsfall, visar en granskning som gjorts av Sveriges Radios program Kaliber.
Prenumerera på