ST vill ha utökat meddelarskydd

MEDDELARSKYDD2014-04-25
ST anser att även privat anställda i offentligt finansierade verksamheter på det statliga området bör omfattas av meddelarskydd. Det framkommer i förbundets remissvar på en statlig utredning.

I december lämnade en utredning ett förslag om att införa en ny lag för att reglera meddelarskyddet för privata verksamheter inom vård, skola och omsorg. Enbart verksamheter som är helt eller delvis offentligt finansierade föreslås omfattas av lagen, som beräknas träda i kraft 1 juli 2015.

ST tillstyrker förslaget men anser att utredningen borde ha gått längre och att ett utökat meddelarskydd även borde ha omfattat privata verksamheter på det statliga området som är offentligt finansierade. Det kan exempelvis gälla verksamheter inom infrastruktur, kollektivtrafik, flygledning, IT och Arbetsförmedlingens kompletterande aktörer.

”Vi menar att det ska finnas öppenhet och insyn i all verksamhet som finansieras med skattemedel. Därför bör även dessa verksamheter omfattas av meddelarskydd.”, skriver förbundet.

Utredningen föreslår också att inhyrd personal inom vård, skola och omsorg ska omfattas av det utökade meddelarskyddet.

Även det anser ST är bra och rätt. Men förbundet pekar på att inhyrd personal i statliga myndigheter inte har meddelarskydd som anställda:

”För att öka rättssäkerheten borde all inhyrd personal kunna få samma meddelarskydd som anställd personal”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.