Meddelarskydd utreds för fler verksamheter

MEDDELARSKYDD2016-01-26
Regeringen vill stärka meddelarskyddet i fler privata verksamheter än vård, skola och omsorg. Nu tillsätts en utredning som ska se över vilka helt eller delvis skattefinansierade verksamheter som bör ingå.

Redan tidigare har en utredning föreslagit att meddelarskyddet ska förstärkas i skola, vård och omsorg. Arbetet pågår med en lagrådsremiss.  

Men regeringen har också kommit överens med Vänsterpartiet om att se över hur meddelarskyddet kan stärkas i andra privata verksamheter som finansieras med offentliga medel. Därför tillsätts nu en utredning som ska se över vilka verksamheter som kan vara aktuella.

I direktivet nämns kollektivtrafik och färdtjänst, men utredaren ska också föreslå om stärkt meddelarskydd även kan införas i andra helt eller delvis offentligt finansierade verksamheter.

Förutom vilka verksamheter som kan vara aktuella ska utredaren analysera ett nytt meddelarskydd i förhållande till olika driftsformer och till olika kategorier i personalen, så som anställda, inhyrda och konsulter.

ST ansåg redan vid den första utredningen att man borde ha gått längre och att ett utökat meddelarskydd även borde ha omfattat privata verksamheter på det statliga området som är offentligt finansierade. Det kan exempelvis gälla verksamheter inom infrastruktur, kollektivtrafik, flygledning, IT och Arbetsförmedlingens kompletterande aktörer.

”Vi menar att det ska finnas öppenhet och insyn i all verksamhet som finansieras med skattemedel. Därför bör även dessa verksamheter omfattas av meddelarskydd.”, skrev förbundet då.

Uppdraget ska redovisas senast den 2 maj 2017. Utredningen leds av Carina Gunnarsson, generaldirektör för Medlingsinstitutet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Meddelarskydd
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.