Meddelarskydd föreslås för kollektivtrafik

MEDDELARSKYDD2017-05-30
Meddelarskydd bör införas inom fler offentligt finansierade verksamheter som kollektivtrafik, färdtjänst och skolskjuts, föreslår en utredning. STs förbundsjurist Veera Littmarck är kritisk till att inte fler områden omfattas.

Om utredningens förslag om utökat meddelarskydd genomförs kommer privat anställda inom kollektivtrafik, färdtjänst och skolskjuts få samma rätt som offentligt anställda att lämna uppgifter om verksamheten för publicering i media.

Däremot avråder utredningen från att införa meddelarskydd för andra offentligt finansierade privata verksamheter.

– Det är synd. Även privata aktörer inom flygtrafikledning, museiverksamhet, asylboenden, järnvägsunderhåll eller kompletterande aktörer inom Arbetsförmedlingen och fler skulle behöva omfattas, säger Veera Littmarck.

STs inställning är att meddelarskydd är nödvändigt för att avslöja felaktigheter och missförhållanden verksamheter som bedrivs på ett offentligt uppdrag som inte är myndigheter. 

– ST vill också att statliga bolag ska omfattas av meddelarskydd, säger Veera Littmarck.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.