Annons:

Samhall anmält till EU-kommissionen

ARBETSMARKNAD2014-05-27

Svenska staten har anmälts till EU-kommissionen av arbetsgivarorganisationen Almega, som anser att statliga subventioner till helägda statliga bolaget Samhall snedvrider kokurrensen.

Samhalls huvudsakliga syfte är att bereda jobb för människor med olika funktionsnedsättningar. Till skillnad från andra företag som anställer personer med funktionsnedsättningar får Samhall inte lönebidrag för sina anställda. I stället får Samhall en merkostnadsersättning från Arbetsförmedlingen som en klumpsumma, skriver Svenska Dagbladet. Enligt intresseorganisationens Almega Serviceentreprenörerna anmälan till EU-kommissionen snedvrider systemet den fria konkurrensen.

”I och med att vi har 23 000 medarbetare med funktionshinder, och därmed är ett av Sveriges största företag, är det problematiskt att hantera stöd till varje enskild”, säger Samhalls informationschef Albin Falkmer till tidningen.

Han påpekar också att andra arbetsgivare som anställer personer med funktionsnedsättningar får stöd från Arbetsförmedlingen. Enligt Samhall anställer bolaget personer med sämre förutsättningar än andra att få jobb och förbinder sig att inte säga upp dem vid arbetsbrist.

Serviceentreprenörerna anser att marknaden utsätts för osund konkurrens genom särbehandlingen av Samhall:

”Genom att man delar ut den här klumpsumman finns ingen transparens. Staten är annars duktig på att följa upp annat den gör. Att den inte kan följa upp ett av sina största bidrag som går till ett företag som den själv äger tycker vi därför är väldigt anmärkningsvärt”, säger ordföranden Måns Svensson till Svenska Dagbladet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA