Annons:

Business Sweden varslar var tredje

BOLAG2014-05-16

Business Sweden varslar 60 personer. Det är mer än var tredje anställd i den svenska verksamheten, skriver Svenska Dagbladet.

Business Sweden bildades i januari 2013 genom en sammanslagning av Exportrådet och Invest Sweden. Förra året gjorde bolaget en förlust på 42 miljoner kronor och det egna kapitalet har halverats på några år.

Förra året avgick dåvarande vd:n Ulf Berg efter att bolagets visselblåsarfunktion avslöjat hans höga representationskostnader.

Den nya vd:n Ylva Berg har hunnit sitta en dryg månad på sin nya post. Nu tar hon i med hårdhandskarna och varslar 60 personer.

”Personalen är förskräckt och jag förstår dem. Jag känner också en förtvivlan. Samtidigt tror jag många är tacksamma över att det nu har kommit en ledning som vågar ta ansvar för situationen och vill bygga en verksamhet i världsklass”, säger hon till Svenska Dagbladet.

Ylva Bergs analys är att förlusten förra året beror på att bolaget tog hem en del anställda till Sverige på bekostnad av kärnverksamheten på de utländska kontoren. 

”Det är oerhört tråkigt att behöva varsla om övertalighet, men vi måste anpassa vår verksamhet i Sverige, för att på ett effektivare sätt kunna utföra våra uppdrag”, skriver Ylva Berg i ett pressmeddelande.

Nu vidtar förhandlingar med facket och Ylva Berg säger till Svenska dagbladet att hon hoppas på att de ska vara klara före semestrarna.

Business Sweden ägs av staten och näringslivet

Business Sweden ska underlätta för svenska företag att växa internationellt och för utländska aktörer att investera i Sverige. Bolaget bildades 1 januari 2013 genom en sammanslagning av Exportrådet och Invest Sweden. Business Sweden ägs av både staten och näringslivet. Staten representeras av Utrikesdepartementet och näringslivet av Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförening. Business Sweden har kontor i 57 länder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA