Bolag fuskar med anställningsstöd

ARBETSFÖRMEDLINGEN2015-03-06

Företag begår bidragsbrott genom att systematiskt fuska med anställningsstöd från Arbetsförmedlingen. Detta enligt en kommande rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, som Dagens Nyheter tagit del av.

Enligt Dagens Nyheter har privata företag fått 73 miljarder kronor i olika former av anställningsstöd de senaste fyra åren. Men uppgifter om vilka företagen är och hur pengarna används är hemligstämplade med hänvisning till affärssekretess. Den kommande Brå-rapporten om bidragsfusk bygger bland annat på intervjuer med dömda personer och andra med insyn i affärsmetoderna.

En variant av bedrägeri är att företagen säger att de anställt en person och begär anställningsstöd, men att personen arbetar svart, har lägre lön än uppgivet eller inte arbetar alls. Den som falskt uppges som anställd kan också ha nytta av arrangemanget, genom att hen får en officiell inkomst och kan komma in i socialförsäkringssystemen.

Brås utredare Johanna Skinnari säger till tidningen att Arbetsförmedlingens kontroll är underdimensionerad och inte klarar att fånga upp bedragarna. ”Lagstiftarna hade goda intentioner med anställningsstöden, men tänkte inte på att det inte bara är laglydiga företag som ansöker om stöd, utan att även kriminella har bolag som de använder som brottsverktyg.”

Bidrag till så kallade nystartsjobb för långtidsarbetslösa kan vara särskilt överutnyttjade, tror Arbetsförmedlingens biträdande generaldirektör Clas Olsson. Myndigheten kan bara säga nej om företaget har skatteskulder, stora betalningsanmärkningar eller näringsförbud.

”Företagen själva kan bestämma vilka de vill ta in. De kan ha en person på nystartsjobb, och när stödet tar slut kan de byta anställd”, säger Clas Olsson till Dagens Nyheter. Han kan dock inte uttala sig om behovet av förändringar i systemet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av utsatt för detta (ej verifierad) ons, 03/11/2015 - 12:35
Det tar högst ett halvår för en långtidsarbetslös att var fullt presterande om inte kortare tid. Dessa stöd är den största bluffen i svensk arbetsmarknadspolitik. En förnedring som kostar skattebetalarna miljareder.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.