”Väldigt skilda situationer att ta hänsyn till”

AVTAL2021-01-18

STs förhandlare är nöjda med avtalet inom bransch kommunikation, som omfattar anställda på flygplatser och i postföretag. ”Vi kunde stoppa krav på att arbetsgivaren skulle få en utökad möjlighet att förlägga arbetstiden över året”, säger STs ombudsman Mikael Andersson.

ST tecknade i fredags ett nytt centralt avtal med Almega för anställda på flygplatser och i postföretag. Som Publikt rapporterat tidigare ger avtalet löneökningar i nivå med industrins så kallade märke.

– Det har varit en väldigt speciell avtalsrörelse på grund av pandemin, men vi är nöjda med avtalet under omständigheterna, säger STs ombudsman Mikael Andersson.

Han konstaterar att förutsättningarna för de anställda i branschen har varit mycket olika.

– Medan Postnord exempelvis gått bättre än någonsin och har haft jättemycket att göra, har flygbranschen i princip stått still. Det innebär ju att vi i de centrala avtalsförhandlingarna har haft väldigt skilda situationer att ta hänsyn till.

Mikael Andersson framhåller att förbundet inte gick med på arbetsgivarnas yrkande att slopa pensionsinbetalningar till de allra yngsta anställda, och inte heller arbetsgivarnas önskan om att få använda sig av fler visstidsanställningar. Men ST fick inte heller igenom sitt krav på att de anställda skulle få sina scheman två veckor i förväg.

– Kravet utgår ju från att människor ska ha möjlighet att planera sitt liv. Samtidigt är ju delar av branschen beroende av flexibilitet som kan bero på väder och vind. Men man har schemaändringstillägg i de lokala avtalen.

Han menar att det osäkra läget gjort att ST till viss del varit försiktigare med vad förbundet velat ”sälja” av befintliga villkor för att ”köpa” nya villkor i avtalet.

– Vi har valt att vara strikta med att inte sälja ut värden, för vi vet inte hur det kommer se ut framöver.

Han konstaterar att de lokala förtroendevalda nu tar över och att förhandlingarna på lokal nivå har en viktig funktion.

– De fortsätter ju jobbet, och kan förhandla utifrån den lokala situationen på ett helt annat sätt än vi. Det är vad de förhandlar fram som ofta betyder mest för medlemmarna, säger Mikael Andersson.

Avtalet för bransch kommunikation

  • Löneökningar på sammantaget 4,7 procent. Avtalet innehåller även avsättningar till så kallad flexpension på 0,7 procent. Därmed blir det totala avtalsvärdet 5,4 procent.
  • Avtalet sträcker till 31 juli 2023.
  • Avtalsområdet bransch kommunikation omfattar anställda på flygplatser och i postföretag, till exempel på Swedavia och Postnord.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA