Bild: Mostphotos

Avtal klart för post- och flygplatsanställda

AVTAL2021-01-15

Nu har ST tecknat ett nytt centralt avtal med Almega för anställda på flygplatser och i postföretag. Avtalet ger löneökningar i nivå med industrins märke. ST har i förhandlingarna avvisat flera av arbetsgivarsidans krav, som att slopa pensionsinbetalningar för de yngsta.

Avtalet för bransch kommunikation sträcker sig till 31 juli 2023 och innebär löneökningar på sammantaget 4,7 procent. Avtalet innehåller även avsättningar till så kallad flexpension på 0,7 procent. Därmed blir det totala avtalsvärdet 5,4 procent, vilket är den nivå som industrins parter kom överens om – det som kallas märket.

Arbetsgivarorganisationen Almega ville föra in en skrivning i avtalet som skulle öppna för fler visstidsanställningar, men fick inte igenom det i förhandlingarna. ST satte också stopp för Almegas yrkande om att slopa pensionsinbetalningar för anställda mellan 18 och 24 år, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Avtalsområdet bransch kommunikation omfattar anställda på flygplatser och i postföretag, till exempel på Swedavia och Postnord.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

avtal
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.