Bild: Mostphotos

Avtal klart för post- och flygplatsanställda

AVTAL2021-01-15
Nu har ST tecknat ett nytt centralt avtal med Almega för anställda på flygplatser och i postföretag. Avtalet ger löneökningar i nivå med industrins märke. ST har i förhandlingarna avvisat flera av arbetsgivarsidans krav, som att slopa pensionsinbetalningar för de yngsta.

Avtalet för bransch kommunikation sträcker sig till 31 juli 2023 och innebär löneökningar på sammantaget 4,7 procent. Avtalet innehåller även avsättningar till så kallad flexpension på 0,7 procent. Därmed blir det totala avtalsvärdet 5,4 procent, vilket är den nivå som industrins parter kom överens om – det som kallas märket.

Arbetsgivarorganisationen Almega ville föra in en skrivning i avtalet som skulle öppna för fler visstidsanställningar, men fick inte igenom det i förhandlingarna. ST satte också stopp för Almegas yrkande om att slopa pensionsinbetalningar för anställda mellan 18 och 24 år, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Avtalsområdet bransch kommunikation omfattar anställda på flygplatser och i postföretag, till exempel på Swedavia och Postnord.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

avtal
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.