Annons:

Korruption

Ämne:Korruption
Här hittar du de artiklar Publikt publicerat om Korruption. Du kan även följa vad Publikt skriver om Korruption genom att prenumerera på RSS-flödet för detta ämne.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
Statens fastighetsverkNyhetEfter flera års utredande väcks nu åtal i korruptionshärvan vid Statens fastighetsverk. Att skandalen äntligen får sitt rättsliga efterspel är efterlängtat. ”Det känns skönt. Nu kan vi kanske snart få ett avslut på den här affären”, säger Kerstin Linder, ordförande för ST-avdelningen på myndigheten.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KorruptionNyhetRegeringen planerar att ta fram en nationell handlingsplan mot korruption. Planen ska ta ett mer samlat grepp om förekomsten av korruption med utgångspunkt i de problem och utmaningar som är specifika för Sverige.
KorruptionNyhetBiståndsmyndigheten Sida har stoppat utbetalningar till organisationen African Enterprise Challenge Fund, AECF, sedan oegentligheter upptäckts. I fjol fick organisationen 114 miljoner kronor av Sida, uppger TT.
KorruptionNyhetHögsta domstolen har gett prövningstillstånd till de chefer på statliga myndigheter som förra året dömdes för mutbrott sedan de deltagit i dyra bjudmiddagar, rapporterar Sveriges Radio.
KorruptionNyhetAntalet misstänkta i samband med muthärvan kring utbildningsföretaget Labcenter växer kraftigt. Enligt uppgifter i Dagens Industri är nu ett par hundra offentliganställda misstänkta för att ha tagit mutor.
KonkurrensverketNyhetDet är inte ovanligt att Konkurrensverket ser tecken på misstänkt korruption i samband med sin tillsyn. Det framgår av en ny rapport från myndigheten.
TrafikverketNyhetTre män åtalas för mutbrott, misstänkta för att som anställda på Trafikverket under 2013 och 2014 ha tagit emot surfplattor och mobiltelefoner från en leverantör i samband med en beställning av vägmålning, rapporterar SVT Västerbotten.
KORRUPTIONNyhetMusikverkets generaldirektör Stina Westerberg och två höga chefer på Statens kulturråd överklagar hovrättens fällande domar om mutbrott till Högsta domstolen. De tre dömdes efter att ha närvarat på bjudmiddagar hos organisationer för musiker.
KorruptionNyhetSkyddet mot korruption och andra oegentligheter i samband med migration är svagt och kan stärkas vid Sveriges utlandsmyndigheter. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning.
POLISENNyhetPolismyndigheten måste göra om sin upphandling av pass, slår Kammarrätten i Stockholms län fast i en dom. Orsaken är att Polisen inte kunnat visa att andra leverantörer än anbudsvinnaren Svenska pass inte missgynnats.
POLISENNyhetEn tidigare inköpschef vid Polisen får löneavdrag för att han ägnat sig åt fastighetsaffärer på arbetstid och utan att meddela arbetsgivaren. Media rapporterade om affärerna, vilket riskerat att försämra Polisens anseende, enligt myndighetens personalansvarsnämnd.
SKATTEVERKETNyhetSkatteverkets interna arbete för att motverka oegentligheter behöver styras upp rejält, anser myndighetens internrevision. Exempelvis saknas fortfarande en ordning för att hantera incidenter där ledningen är inblandad – trots de senaste årens skandaler kring tidigare generaldirektören och överdirektören.
KorruptionNyhetSverige faller i Transparency Internationals årliga, globala korruptionsindex för offentlig sektor. Enligt organisationen anser företrädare för näringslivet att det blivit vanligare med mutor och andra oegentligheter vid offentlig upphandling.
Prenumerera på