Nordiska fack kräver facklig ledares avgång

FACKLIGT2022-12-13

De nordiska fackliga centralorganisationerna begär ett omedelbart möte i ledningen för Internationella fackliga samorganisationen, IFS. De nordiska facken vill tillfälligt stänga av organisationens generalsekreterare Luca Visentini sedan han förhörts av belgisk polis om misstänkt korruption med koppling till regimen i Qatar.

Den belgiska polisen stormade förra veckan flera EU-parlamentarikers hem i Bryssel för att söka bevis för en korruptionshärva, och även den globala fackliga organisationen IFS generalsekreterare Luca Visentini togs in för förhör. Tillslagen gjordes på grund av misstankar att regimen i Qatar mutat EU-parlamentariker för att de ska gynna landets intressen. En av de gripna var den grekiska socialdemokraten Eva Kaili. Hon röstades i dag bort från posten som en av 14 vice talmän i EU-parlamentet, rapporterar Dagens Nyheter.

Luca Visentini, som i november valdes till generalsekreterare i IFS, släpptes i söndags efter förhör. I ett pressmeddelande på Världsfackets hemsida förklarar han sig oskyldig. Han framhåller även tidigare uttalanden om att situationen för arbetares rättigheter och mänskliga rättigheter fortfarande inte är tillfredsställande i Qatar.

Det räcker inte, anser de fackliga centralorganisationerna i Nordens fackliga samorganisation, NFS. Korruptionsskandalen skadar förtroendet för den internationella fackliga rörelsen, enligt NFS, som nu begär att styrelsen i IFS omedelbart kallas in. Mötet bör besluta att suspendera Luca Visentini medan den rättsliga utredningen pågår och välja en ny, tillfällig generalsekreterare.

Visserligen ska alla anses oskyldiga tills motsatsen bevisats, skriver NFS, men enbart en association till den pågående korruptionsskandalen är oacceptabel och skadlig. NFS uttrycker också kritik om otydlighet, bristande kommunikation och brist på agerande i Världsfackets ledning.

IFS påpekar i ett pressmeddelande att själva organisationen inte är misstänkt eller under utredning. Vi har arbetat länge för arbetsmarknadsreformer i Qatar, och det behövs ett fortsatt tryck för att de nya lagarna ska efterlevas, skriver organisationen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket Korruption
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA