Luca Visentini, generalsekreterare för den globala fackliga organisationen IFS.
Bild: Annika Haas/CC BY
Luca Visentini, generalsekreterare för den globala fackliga organisationen IFS.

Facklig ledare kliver tillfälligt av sin post

FACKLIGT2022-12-15

Luca Visentini, generalsekreterare i Internationella fackliga samorganisationen, IFS, kliver tillfälligt av sin post. I nästa vecka håller organisationens ledning ett möte med anledning av att han förhörts av belgisk polis i en omfattande razzia som rör misstänkta mutor från Qatar.

Som Publikt tidigare har rapporterat stormade den belgiska polisen i förra veckan flera EU-parlamentarikers hem i Bryssel för att söka bevis för en korruptionshärva. Även Luca Visentini, som i november valdes till posten som den globala fackliga organisationen IFS generalsekreterare, togs in för förhör. Tillslagen gjordes på grund av misstankar om att regimen i Qatar mutat EU-parlamentariker för att dessa ska gynna landets intressen. En av de gripna var den grekiska socialdemokraten Eva Kaili. Hon röstades senare bort från posten som en av 14 vice talmän i EU-parlamentet.

Luca Visentini släpptes i söndags efter förhör. I ett pressmeddelande på IFS webbplats förklarar han sig vara oskyldig. Han framhåller även tidigare uttalanden om att situationen för arbetares rättigheter och mänskliga rättigheter fortfarande inte är tillfredsställande i Qatar.

Nu skriver dock IFS biträdande generalsekreterare Owen Tudor i ett mejl som skickats ut till IFS medlemsorganisationer att Luca Visentini valt att ”kliva åt sidan” tills IFS ledning diskuterat frågan. Ett sådant möte ska hållas 21 december.

De fackliga centralorganisationerna i NFS, Nordens fackliga samorganisation, anser dock att detta inte räcker. Deras uppfattning är att Luca Visentini bör suspenderas medan den rättsliga utredningen pågår.

Den europeiska fackliga samorganisationen EFS har också haft ett möte, och beslutat att anlita extern hjälp för en egen utredning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA