Annons:
kultur
Kultur
AVAnn Dahlin0 kommentarerTyck till!

83 romaner som väckte Sveriges kvinnor

Vilken bok var den största svenska bestsellern under mellankrigstiden? Rätt svar: Ester Lindins Tänk om jag gifter mig med prästen! Nu har Ester Lindin också fått sin rättmätiga plats i litteraturhistorien, tack vare ny feministisk litteraturforskning.

– De författare jag har skrivit om var inga man hörde talas om i skolan. Men flera av dem var ständigt utlånade på biblioteket där jag jobbade extra. Jag förstod aldrig varför.

Nej, litteraturstudenten Kristina Fjelkestam fick börja från början när hon bestämde sig för att skriva en avhandling om svenska kvinnliga samtidsromaner från första världskrigets slut till början av det andra – tiden för det moderna Sveriges genombrott.

Enstaka författare är erkända och omskrivna – Karin Boye, Moa Martinson, Elin Wägner och några till – i övrigt var där bara en stor vit fläck på den litteraturhistoriska kartan. Många böcker gick knappt att få tag på.

Uppgiften blev därför till en början av grundforskningskaraktär. Kristina Fjelkestam lusläste årgångar av Svensk bokkatalog, och bok efter bok kunde hissas upp med paternosterverken ur Kungliga bibliotekets källare. Till slut hade 83 samtidsromaner av kvinnliga författare vaskats fram. Samtidsskildringar var uppenbarligen angelägna för kvinnliga författare. Men vad handlar böckerna om?

– På 20-talet reste romanernas kvinnliga huvudpersoner till Paris, som blev en symbol för kvinnligt självförverkligande.

“Plötsligt en dag ser hon ett väldigt altare av vit marmor resa sig upp ur jorden.

Någon vidrör hennes händer, och då hon ser ned omsluta hennes fingrar tvenne rosor, den ena svart, den andra röd.

– Välj, säger en röst. Den svarta rosen är konsten, längtan och saknadens ensamma väg. Den röda är kärleken. Det som ditt hjärta törstar efter.
– Varför ska jag välja, säger hon, och hon känner hur ångesten snör hennes strupe samman.

– Du kan endast äga ett, svarar rösten strängt och ogillande. En kvinna kan endast beträda konstens förgårdar på bekostnad av sin kärlek.”

Det är författarinnan Irma, huvudperson i Ulla Bjernes Ingen mans kvinna (1919), som drömmer mardrömmen om rosenaltaret. Irma vill både skriva böcker och älska Ulf, men som kvinna tvingas hon välja mellan Konsten och Kärleken – och väljer Konsten.

Författaren Ulla Bjerne var en av de många svenska kvinnor som reste till Paris, den stad som på 1920-talet blev en symbol och dröm för kvinnor som ville vidga tidens trånga livsramar, ett modernitetens epicentrum.

Bjerne skriver i sina memoarer om hur hon klippte håret kort, sminkade sig och lät sy upp vida byxkjolar, ett mode som dittills förbehållits de prostituerade.

Men nu hade en ny kvinnotyp uppenbarat sig: La Garconne. Garconnen var en självsäker, sportig typ som ville ha både ekonomisk och sexuell jämställdhet. I Eva Bergs Ny kvinna (1936) tänker huvudpersonens make tillbaka på deras första möten:

“Det hade varit så underligt att känna attraktion till en varelse i byxor, erinrade han sig, det var något egendomligt raffinerat att sluta sig intill en rank ung människa, stryka ett kort blont hår och samtidigt känna det grova tyget mot sig, slanka ben i vida sportbyxor.”

I Hjärterdam av Py Sörman (1924) är partnern mer än förundrad; han bryter förlovningen när fästmön klipper håret.

Men hur kvinnorna än ansträngde sig för frigörelse stod det i 1920-talets kvinnliga samtidsromaner klart för huvudpersonerna att de inte kunde “tjäna två herrar”: ett krävande yrkesliv och en krävande make.
En bit in på 30-talet har valsituationen förskjutits.

– 30-talets stora samtidstema i den kvinnliga skönlitteraturen var ”kamratäktenskapet”, där man skulle dela på allt, och kvinnors möjlighet att kombinera yrkesliv och privatliv, säger Kristina Fjelkestam.

Kvinnorna hade vid denna tid erövrat delar av arbetsmarknaden och utgjorde en majoritet inom tjänstemannakåren. Samtidigt hade arbetsgivarna ända fram till 1939 rätt att avskeda kvinnor som blev gravida eller gifte sig, vilket gjorde att många kvinnor valde samboförhållanden i stället för äktenskap. 1938 var 38 procent av de vuxna kvinnorna ogifta, vilket kan jämföras med 18 procent 1960. Tidstypiska romantitlar: Utan hemgift, Vi kvinnor, Kamrathustru,  Jag är kvinna, Måndag på kontoret. Anteckningar ur en modern, självförsörjande flickas dagbok.

– 30-talsromanerna i synnerhet var skrivna i ett mycket medvetet syfte att påverka, noterar Kristina Fjelkestam. Dagmar Edqvist nämner det i förordet till Andra äktenskapet, och Eva Berg skrev till och med ett manifest om att det var dags att skriva tendenslitteratur.

Edqvists Kamrathustru (1932) blev Bonniers största succé i bokserien Moderna Unga Människor på 30-talet. Men bäst av alla mellankrigstidens romaner gick Ester Lindins Tänk om jag gifter mig med prästen!, som filmatiserades med Viveca Lindfors och Georg Rydeberg i huvudrollerna redan året efter utgivningen 1940 och kom ut med nya upplagor ända in på 1980-talet.

Tänk om... är ett bygdedrama med moderna förtecken, och kan enligt Kristina Fjelkestam ses som ett slags litterärt bokslut över mellankrigstiden.

Huvudpersonen Eva är en folkskollärarinna som får arbete på landsbygden och inleder en relation med prästen Ingvar. Eva blir med barn, men när hon kräver att de ska gifta sig kallar han henne oren och tar moraliskt avstånd.

– Ser du, Eva lilla, sade han, det är nödvändigt att ingen får reda på det här, ty då är det ute med både mitt och ditt rykte.

– Jaså, sade jag och lade märke till att han sa mitt först och ditt sedan och att han talade om rykte.

Ingvar försvinner ut ur historien genom självmord, medan Eva kräver och får acceptans i bygden för sig och sitt oäkta barn. Det är ett tidens tecken att romanen slutar “lyckligt”, menar Kristina Fjelkestam. I Ingeborg Björklunds trilogi Växt, som utspelar sig under början av mellankrigstiden, dränker sig till slut den utsatta och i kärlek övergivna Lina.

– Men när jag disputerade hade en ambitiös opponent hittat en senare upplaga av Växt,  från 40-talet. Där hade man tagit bort stycken så att slutet blev öppet i stället för sorgligt. Det tidigare slutet passade alltså inte längre.

Mellankrigstidens kvinnliga samtidsromaner var inte bara en avspegling av tiden, anser Kristina Fjelkestam.

– Böckerna förändrade det offentliga samtalet  och innebörden av begreppet kvinnlighet. Sedan min avhandling publicerades i april har flera kvinnor skrivit till mig om hur de här böckerna påverkade deras liv.

Hennes eget intresse väcktes när hon läste Ebba Witt-Brattströms avhandling om Moa Martinson, också den en storsäljare som gavs ut i pocket. Ebba Witt-Brattström har nu varit handledare för Kristina Fjelkestam.

–  De första feministerna i litteraturvetenskapen fick skriva traditionella avhandlingar, men de höll feministiska seminarier.

Den andra generationen, på 1980-talet, kunde skriva om de enskilda kvinnliga författarskap som trots allt skrivit in sig i litteraturhistorien.
Det är på deras axlar som den tredje generationens feminister står.

– Med avhandlingarna om Moa Martinson, Krusenstjerna, Boye med flera som bas kunde jag ”fylla i mellanrummen” mellan dem. Utan de avhandlingarna hade det inte varit möjligt, säger Kristina Fjelkestam.

Bli den första att tycka till!
SkatteverketNyhetSkatteverket planerar att koncentrera sin arkivverksamhet till Härnösand. Det innebär att 20 till 30 statliga tjänster flyttas från framför allt Stockholm till orten.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen återupprättar fast bemanning på kontoren i Pajala, Storuman, Vilhelmina, Jokkmokk och Hammarstrand. Det beslutade myndighetens styrelse i dag.
ArbetsförmedlingenNyhetEn tidigare anställd vid Arbetsförmedlingen åtalsanmäls av myndigheten för att ha tagit emot 10 000 kronor för att hjälpa en arbetssökande med tillfälligt uppehållstillstånd att få jobb.
Reportage: AlbanienFördjupningNär den albanska statsförvaltningen ska anpassas till EUs system bistår svenska myndigheter med sin expertis. Åtskilliga svenska statstjänstemän är på plats i Albanien för att bidra i arbetet med att utveckla landet. Publikt har rest till Tirana för att följa några av dem.
SocialförsäkringarNyhetAntalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.
MigrationsverketNyhetJustitiekanslern, JK, riktar kritik mot Migrationsverket för brister i samband med behandlingen av två asylsökande bröder från Afghanistan. Den ene brodern tog sitt liv när han fick avslag på asylansökan. Men JK anser inte att staten har något skadeståndsansvar för den kvarvarande yngre brodern.
StatsförvaltningNyhetI höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida när det gäller föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har svarat på kritiken, håller inte med och pekar på flera åtgärder.
​SEXTRAKASSERIERNyhetParterna bör samverka för att få kollektivavtal som fokuserar på sexuella trakasserier. Som inspiration kan man vända blickarna mot Kanadas fackföreningsrörelse, skriver juristen och förra Jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en rapport från tankesmedjan Arena idé.
MigrationsverketNyhetEn anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och föreslår att mannen avskedas.
DigitaliseringNyhetTCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
SPÅRTRAFIKENNyhetFågelbajs och dun gör arbetsmiljön ohälsosam på vissa tunnelbanestationer i Stockholm. Vid en station har man tvingats stänga av luftkonditioneringen för att undvika att andas in partiklar, skriver huvudskyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har hittills säkrat möjligheten till lokal närvaro på 99 av de 132 orter där myndigheten beslutat att avveckla kontor, enligt en ny rapport. Men ST inom Arbetsförmedlingen kritiserar att samarbetet med Statens servicecenter benämns som att man ”säkrat närvaron”.
POLISENNyhetJohanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering tyckte facket som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.
DigitaliseringNyhetEfter en utvärdering föreslår Statskontoret att Digitaliseringsrådets kansli avvecklas och att den rådgivande uppgiften överförs till Regeringskansliet. Vissa andra uppgifter kan övertas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg.
SCBNyhetI en rapport till regeringen konstaterar Statistiska centralbyrån, SCB, att påverkan på arbetskraftsundersökningarna, AKU, har varit stor och allvarlig på grund av bristande kvalitet i SCBs underlag.
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. Utredningen ska också utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.
ArbetsmiljöNyhetDetaljstyrning och hinder för effektiv samverkan har motverkat den arbetsmiljöstrategi för det moderna arbetslivet som regeringen antagit, skriver Statskontoret i en utvärdering.
BrottslighetNyhetArbetsförmedlingens förre generaldirektör Mikael Sjöberg har fått regeringens uppdrag att utreda hur det myndighetsgemensamma arbetet mot fusk och brottslighet kan breddas och fördjupas.
MigrationNyhetRegeringen vill ge Säkerhetspolisen, Säpo, tillgång till fler personuppgifter ur Migrationsverkets register. Syftet är att underlätta för Säpo att få information som behövs för att bekämpa terrorism.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar kraftig kritik mot Kriminalvårdens isolering av intagna i häkte. STs avdelningsordförande Per Sunneborn instämmer i kritiken och anser att utvecklingen går åt fel håll.
SpårtrafikNyhetST inom Spårtrafiken ser positivt på att Arbetsmiljöverket nu ska göra en riksomfattande inspektion av bussförares och tågvärdars arbetssituation vad gäller hot och våld. ”Hot eller våld är mer eller mindre vardagsmat nuförtiden”, säger Måns Wallin, styrelseledamot i branschavdelningen.
ArbetsförmedlingenNyhetEn anställd vid Arbetsförmedlingen i Östergötland avskedas efter att han följt med en arbetssökande kvinna hem och lovat henne förmåner som körkort eller praktikplats i utbyte mot sex.
STNyhetST flyttar förbundets kongress i maj från Djurönäset i Stockholms skärgård till Infra City i Upplands Väsby. ”Det är ett helt kostnadsneutralt byte för att få en större lokal” säger Dag Andersson, STs förbundssekreterare.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att lokalkontoren i Härnösand och Arvidsjaur ska få fast bemanning. Härnösandskontoret kommer därmed inte att läggas ned, som myndigheten tidigare meddelat.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetDe långa handläggningstiderna för ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning ledde till att Försäkringskassan beordrade övertid för runt 250 anställda under vintern. Nu har övertidsinsatsen stoppats, eftersom myndigheten inte längre har råd.
MigrationsverketNyhetMigrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik vill ha hårdare regler för personer som har fått avslag på sin asylansökan. Sverige behöver ett bättre skydd mot potentiella terrorister, skriver han i en debattartikel i Dagens Nyheter.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans it-avdelning ställde in sin konferens på ett hotell i Sundsvall eftersom den upphandlats på fel sätt. Hotellnotan på över 1,2 miljoner kronor fick myndigheten betala ändå. ”Det är inte så lätt att hantera en konferens för tusen personer”, säger Försäkringskassans it-direktör Stefan Olowsson till Publikt.
ArbetsmiljöNyhetMånga upplever att det finns mycket som stör i arbetet, som exempelvis prat, andra avbrott eller bristfälliga instruktioner. Nu visar ett finländskt forskningsprojekt att det går att förbättra den så kallade kognitiva ergonomin genom enkla åtgärder.
spårtrafikNyhetNu drar Arbetsmiljöverket igång en riksomfattande inspektion av bussförares och tågvärdars arbetssituation. Bakgrunden är att yrkesgrupperna är särskilt utsatta för hot och våld på jobbet.
ArbetsförmedlingenNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ändringar i lagstiftningen för att ge Arbetsförmedlingen bättre möjligheter att hindra felaktiga utbetalningar inom arbetsmarknadspolitiken.
AVTALNyhetArbetstiden blir en viktig fråga för båda parter i avtalsförhandlingarna om nya kollektivavtal inom spårtrafikbranschen. När det gäller löneökningarna har fack och arbetsgivare närmat sig varandra, enligt STs förhandlingsledare Marita Larsson.
KRIMINALVÅRDENNyhetI ett öppet brev till ledningen ställer de fackliga organisationerna inom Kriminalvården frågan om vart myndigheten är på väg. Facken är bland annat kritiska till förmågan att behålla och rekrytera personal.