Akademi ska stärka yrkesroll

TILLSYNSMYNDIGHETER2003-12-03

Flera myndigheter som arbetar med tillsyn håller på att bilda en gemensam ”tillsynsakademi”.

Förslaget om en sådan akademi kom upp i vintras i den statliga tillsynsutredningen.

Utredaren Lennart Gustafsson ingår tillsammans med ett antal tillsynsmyndigheter i en styrgrupp som utvecklar idén.

En arbetsgrupp har tillsatts som ska komma med ett konkret förslag om ett halvår. I den finns företrädare för Socialstyrelsen, Naturvårdsverket, länsstyrelserna i Stockholm och Dalarna samt AMS.

– Men vi räknar med att fler kommer med, vi vet att det finns ett intresse, säger Lennart Gustafsson.

– Det finns ett behov av erfarenhetsutbyte över områdesgränser, att jämföra metoder och arbetssätt, förklarar han.

– En annan drivkraft är att få lite mer vetenskaplig grund för frågor som är centrala i tillsynsverksamhet: urval, riskbedömningar, val av tillsynsobjekt och hur man får störst effekt. Vi hoppas kunna ha ett utbyte med en akademisk institution, anser Lennart Gustafsson.

Tankarna på en tillsynsakademi kan komma att beröras i de tillläggsdirektiv som regeringen väntas ge till tillsynsutredningen under hösten.

Ett 90-tal statliga myndigheter har någon form av tillsynsuppgifter, liksom landets 289 kommuner. Kostnaderna för verksamheten uppskattas till runt fyra miljarder kronor om året.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA