Annons:
Tågoperatören Arrivas personal i Ystad riskerar att må dåligt på grund av att de jobbar för täta skift. Det framgår av Arbetsmiljöverkets inspektion. Bild:Mostphotos
SPÅRTRAFIKEN
Nyhet
AVLinus Hellerstedt0 kommentarerTyck till!

Arriva pressas om arbetstiden

Arriva måste riskbedöma personalens övertid och sitt sätt att förlägga arbetstiden, slår Arbetsmiljöverket fast efter en inspektion på tågoperatörens arbetsplats i Ystad. ”Alla är sjukt trötta”, säger STs lokala skyddsombud Therese Nilsson.

Vissa anställda på Arriva i Ystad riskerar att må dåligt på grund av att de jobbar för täta skift. Det framgår av en inspektion där Arbetsmiljöverket slår fast att tågoperatören måste vidta åtgärder.

– Problemet är att vi jobbar mot klockan med tidigare och tidigare arbetspass. Många har väldigt ofta precis elva timmars vila mellan passen. Jag som jobbar morgon kan sluta halv fem på eftermiddagen och börja kvart i fem morgonen efter”, säger Therese Nilsson, skyddsombud i Ystad, till Publikt.

Även om kollektivavtalet anger vilotiden som acceptabel, bör företaget sträva efter att den oftast ska vara längre än de elva timmarna, menar Therese Nilsson.

– Det ska vara tid emellan passen för möjlighet till en meningsfull fritid. Men vår arbetsgivare tolkar hela tiden alla ”bör” i avtalet genomgående till sin fördel, säger hon.

Arbetsmiljöverket kräver också att Arriva riskbedömer mängden övertid. Situationen har varit jobbig för de anställda under en tid, enligt Therese Nilsson.

– Alla är sjukt trötta konstant. Man jobbar, sover och sedan pallar man ingenting mer, säger Therese Nilsson.

Från arbetsgivarens sida bekräftas bilden av att det allt som oftast kan vara elva timmars vila som gäller för personalen. Men däremot är det inte så att någon får för kort vila enligt det kollektivavtal som gäller, förklarar Benny Persson, enhetschef på Arriva i Ystad.

–Vi har följt avtalet och sedan kan man såklart tycka att en nattvila på elva timmar är kort. Men man vill ju ha ut så mycket som möjligt av tiderna, säger han.

Att de anställda är trötta bör vägas upp av den sammanlagda ledighet man har, med 118 fridagar per år, menar Benny Persson. Om vilan mellan passen skulle göras längre blir det svårt för vissa anställda att komma upp i en heltidstjänst, säger han.

Däremot oroas han av övertidssituationen.

– Vi har inte kommit ifatt med anställningar på kundvärdsidan. Men nu är vi snart ifatt inför sommaren och då ska vi förhoppningsvis kunna hålla övertiden nere, säger Benny Persson.

Arbetsmiljöverket anmärker också på att Arriva inte har riskbedömt processen kring en kommande renovering och utbyggnad av lokalerna i Ystad. Under tiden som den nuvarande byggnaden renoveras ska de anställda flytta in i en annan del. Problemet är att den är för liten, menar skyddsombuden.

– Vi har redan trångt som det är och kan inte ha ordentliga raster. Att vi ska tränga ihop oss ännu mer i några månader medan de renoverar tycker vi inte är okej alls, säger Therese Nilsson.

Enhetschefen Benny Persson påpekar att all personal sällan vistas samtidigt i lokalerna, och menar att det därför inte kommer att bli något problem med mindre utrymme under en period.

– Järnvägstrafik är speciellt. Personalen kommer till jobbet, tar sina grejer och åker ut med tåget. När de tar rast är de ofta på andra orter, säger han.

En riskbedömning av bygget är inplanerad till 10 juni, enligt Benny Persson.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.