Bättre uppföljning av hot

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2013-01-14

Efter ett avbrott på ett och ett halvt år ska Statens institutionsstyrelse, SiS, nu åter få datarapportering av våld och hot. Myndigheten har köpt samma system som Kriminalvården har.

SiS trimmar in ett nyköpt, databaserat verktyg som ska underlätta både rapportering och uppföljning.

– Personal har börjat rapportera in i systemet. Vi tror att det här verktyget blir bra, men behöver få ett antal rutiner på plats, säger STs huvudskyddsombud Jimmy Haller.

Systemet heter Isap och används redan av Kriminalvården och Försäkringskassan.

Det var efter ett upplopp i februari 2011 på Fridegård i Eskilstuna, en avdelning inom LVU-hemmet Rebecka på Ekerö, som det upptäcktes brister i det dåvarande rapporteringssystemet. Bland annat utsattes en anställd för strypgrepp under upploppet, en händelse som varken anmäldes till Arbetsmiljöverket eller kunde följas upp i SiS egna arbetsmiljöarbete.

Personalchefen Pia Bergqvist beslutade att stänga ned det gamla, opålitliga systemet och skaffa ett nytt. Men det har tagit ett och ett halvt år.

– Orsaken är lagen om offentlig upphandling och att vi vill samverka kring en sådan här fråga, säger Pia Bergqvist.

Både hon och Jimmy Haller är positivt överraskade: den manuella rapporteringen tycks ha fungerat bra i mellantiden.

– Vi har fått in 904 incidentrapporter under 2012 och det är en siffra som stämmer överens med andra år, säger Jimmy Haller.

– Alla manuellt rapporterade incidenter ska matas in i det nya systemet, säger Pia Bergqvist.

Arbetsmiljöverket åtalsanmälde den uteblivna rapporten om våld vid upploppet på Fridegård. I december beslutade åklagaren dock att lägga ned förundersökningen eftersom det varken gick att bevisa uppsåt eller brottslig oaktsamhet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA