Annons:
Ann-Marie BeglerBild:Monica Ryttmarker
Försäkringskassan
Nyhet
AVAlexander Armiento2 kommentarerTyck till!

Begler ny chef för Försäkringskassan

Ann-Marie Begler blir ny generaldirektör för Försäkringskassan. Det berättade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll på en presskonferens i dag.

Vid dagens regeringssammanträde beslutades att Ann-Marie Begler blir ny generaldirektör för Försäkringskassan, en post som blev ledig när den tidigare myndighetschefen Dan Eliasson blev rikspolischef vid årsskiftet.

Annika Strandhäll började presskonferensen med att tacka Ann Persson Grivas, som vikarierarat som myndighetschef sedan dess.

– Vi har sökt en person som är en dokumenterat duktig chef och ledare, sade Annika Strandhäll och underströk att regeringen velat ha en person som kan utveckla styrning och ledning i en stor organisation. Hon betonade Ann-Marie Beglers långa erfarenhet av statsförvaltningen.

Ann-Marie Begler är i dag generaldirektör för Skolinspektionen, ett uppdrag hon fick när myndigheten bildades 2008.

Hon har en socionomutbildning och har arbetat inom socialförvaltningen i Stockholm, men har därefter en lång karriär i myndighetsvärlden. Hon har varit överdirektör vid Socialstyrelsen, generaldirektör på Brottsförebyggande rådet samt överdirektör och vice rikspolischef vid Rikspolisstyrelsen.

Ann-Marie Begler har också lett flera statliga utredningar – bland annat utredde hon tillsynen av just Försäkringskassan. Hennes förslag låg till grund för att den nya myndigheten Inspektionen för Socialförsäkringen inrättades 2009.

Vid sidan om sitt arbete som generaldirektör har hon sedan i maj varit styrelseordförande för Ersta Sköndal högskola. Hon sitter också i Arbetsgivarverkets styrelse samt i styrelsen för forskningsinstitutet Ifous. Hon har tidigare suttit i styrelsen för Systembolaget och Stockholms universitet.

Ann-Marie Begler tillträder den 1 september. Regeringen beslutade också i dag att Helen Ängmo blir tillförordnad generaldirektör för Skolinspektionen från samma datum.

Inlagt av Jörgen nilsson tors, 07/13/2017 - 07:29
Verkar som det är idioter som saknar empati och medmänsklighet för dom sjuka som jobbar på försäkringskassan ! Men dom har inte tänkt så långt att dom själv kan bli sjuka undra om dom fortfarande tycker det dom gör är rätt då ?/ jörgen
Inlagt av Margareta Sandberg tors, 05/19/2016 - 18:32
Är nu så trött på försäkringskassan. Har en klassad arbetsskada. Men nu när jag ansöker om bilstöd bryr ni er inte om det.
Bor i Flen på landet och jag börjar 7-7.30 i Huddinge. Det går inga bussar när jag behöver åka. Så jag är verkligen beroende av min bil. Kommer nu även få min högra fot amputerad. Så då behöver jag verkligen få bilen handikappsanpassad. Men inte ens det går att få. Ni vill att jag skall arbeta och det vill jag också. Men det kommer inte fungera då jag INTE får hjälp av försäkringskassan.
Ni är den sämsta myndighet jag har haft att göra med.
Ni vil säkert att jag kommer ge upp. Men där har ni fel. Kommer gå vidare. Bråkade jag med AFA i över 6 år för att få min arbetsskada godkänd. Så kan jag forksätta med er.
Margareta Sandberg
StatsförvaltningNyhetDet mesta talar för att Sverige får en ny regering med Stefan Löfven som statsminister. Överenskommelsen som C och L träffat med regeringspartierna S och MP innebär bland annat förändrade turordningsregler och neddragningar på Arbetsförmedlingen. STs förbundsordförande Britta Lejon är kritisk men ser också en del positivt.
ArbetsmiljöNyhetEn av tio på svensk arbetsmarknad anser att det egna arbetet inte är meningsfullt. Bara 53 procent av tillfrågade chefer i offentlig sektor anser att jobbet är meningsfullt. Det visar en barometer från Jobbhälsoindex.
STNyhetEn tidigare anställd vid Åklagarmyndigheten har stämt ST i tingsrätten för vårdslös rådgivning vid en uppsägning. ST tillbakavisar alla anklagelser. I februari faller domen.
DiskrimineringsombudsmannenFördjupningFör tio år sedan Sverige fick en sammanhållen lag mot diskriminering och en ny myndighet – Diskrimineringsombudsmannen, DO. Efter en stormig start verkar myndigheten nu ha funnit sin form. Men det finns också de som är kritiska mot hur dagens DO fungerar.
SwedaviaNyhetSwedavia varslar 125 anställda om uppsägning, varav merparten arbetar i Stockholm och Göteborg. ”Vi ska kämpa för att det blir färre än 125”, säger Mikael Nordenståhl, sektionsordförande för ST inom Swedavia på Stockholm Arlanda och Bromma.
RättsväsendetNyhetFörtroendet för rättsväsendet har ökat, och särskilt förtroendet för Polisen. Det visar årets Nationella trygghetsundersökning från Brottsförebyggande rådet, Brå.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit fram en digital guide som stöd i arbetsgivares arbete mot diskriminering. Guiden ska underlätta arbetet med aktiva åtgärder.
Miljö- och energidepartementetNyhetArbetsbelastningen för personalen på miljö- och energidepartementet är så hög att Arbetsmiljöverket ingrep i höstas. Ett av arbetsmiljöombuden som slog larm har därefter fått så omfattande arbetsuppgifter att personen känt sig hindrad i arbetsmiljöarbetet. Nu är ombudet sjukskriven och ST har gjort en tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket.
USANyhetMyndighetskrisen i USA innebär att 800 000 statsanställda inte fått någon lön i januari. Många av dem oroar sig nu för obetalda bostadslån, räkningar och sjukvård. Donald Trump tycks inte ha några planer på att lösa krisen.
Offentlighet och sekretessNyhetRiksarkivet gjorde rätt när myndigheten nekade att lämna ut allmänna handlingar med motiveringen att handlingarna i sig skulle kunna förstöras vid ett utlämnande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast.
ArbetsmarknadNyhetArbetslösheten blev under 2018 den lägsta på tio år, konstaterar Arbetsförmedlingen. Samtidigt var antalet nyanmälda lediga jobb på en hög nivå och antalet som berörts av varsel få.
KriminalvårdenNyhetI maj avled en man av uttorkning i ett av Kriminalvårdens häkten. Nu har avdelningschefen som stått åtalad för vållande till annans död och tjänstefel friats av Attunda tingsrätt.
FackligtNyhetSvenska Hamnarbetarförbundet varslar i dag om riksomfattande stridsåtgärder. Avsikten är att tvinga fram ett rikstäckande kollektivavtal med arbetsgivaren Sveriges hamnar, skriver förbundsordföranden Eskil Rönér i en debattartikel.
EUNyhetEU samtalar nu om att skjuta upp datumet för en eventuell Brexit till tidigast i juli, skriver brittiska The Guardian. Förseningen är en följd av att EU bedömer att den brittiska premiärministern Theresa May inte kommer att få parlamentets stöd för överenskommelsen med EU.
Svenska kraftnätNyhetSvenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh har kallats till energiminister Ibrahim Baylan i dag, bland annat för att redogöra för de ifrågasatta konsultinköp som avslöjats av Dagens Nyheter.
SocialförsäkringNyhetEn utredning föreslår att staten tar över ansvaret för personlig assistans, men att kommunerna ska ansvara för tre nya insatser. Utredningen möts av skarp kritik från berörda brukare.
ArbetsmiljöNyhetMer än hälften av de statsanställda tycker att de har för mycket att göra, och kan inte heller koppla bort tankar på arbetet på fritiden.
STATSBUDGETENNyhetDet är en sak att partier intar vissa ideologiska ståndpunkter, en annan att genomföra den nya budgeten i praktiken, säger forskaren Shirin Ahlbäck Öberg. Hon pekar på att många uppgifter som tidigare hanterats av en regering nu måste lösas av myndigheterna själva.
Svenska kraftnätNyhetSvenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh anlitade en vän som konsult i sin tidigare roll som marknadsdirektör 2015–2016, enligt Dagens Nyheter. "Det är ju jäv så det bara dundrar om det", säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till tidningen.
StatsbudgetenNyhetStatens veterinärmedicinska anstalt, SVA, slutar med sina kontroller av sjukdomar hos vilda djur. Det finns inga pengar i den nya budgeten och uppdraget finns inte med i myndighetens nya regleringsbrev.
ArbetsrättNyhetKristina Sutter-Beimes får Wallanderstipendiet på drygt 1,7 miljoner kronor för sin avhandling om avvikande anställda.
StatsbudgetenNyhetRiksdagens budgetbeslut får stora konsekvenser för den statliga verksamheten, anser Arbetsgivarverkets generaldirektör Eva Liedström Adler. Förändringarna måste ske snabbt och det saknas en politisk ledning att tala med. ”Det är inte lätt att ha en dialog med den samlade riksdagen”, säger hon.