Vill minska sjuktalen bland handläggarna

FÖRSÄKRINGSKASSAN2015-08-27

Försäkringskassans nya generaldirektör Ann-Marie Begler blev ombedd att söka jobbet, bekräftar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S. Ett prioriterat uppdrag är att minska sjukskrivningarna. Det gäller också att få ned sjuktalen inom Försäkringskassan, säger Ann-Marie Begler till Publikt.

– De höga sjuktalen finns även bland personalen i Försäkringskassan, konstaterar Ann-Marie Begler.

Hur de ska pressas ned tycker hon dock är för tidigt att säga. Men hon framhåller att hon ser fram emot att samarbeta med de fackliga organisationerna på myndigheten.

Ann-Marie Begler vill inte heller uttala sig om regeringens förslag att ta bort den så kallade bortre parentesen i sjukförsäkringen. Den nuvarande ledningen för Försäkringskassan hävdar i sitt remissvar att tidsgränser behövs i arbetet mot sjukskrivningarna.

– Försäkringskassan har lämnat sitt remissvar och nu är det en politisk process.

Försäkringskassans förre generaldirektör Dan Eliasson, numera chef för Polisen, har haft politiska tjänster i Regeringskansliet under tidigare socialdemokratiska regeringar. Men Ann-Marie Begler har aldrig varit partipolitiskt engagerad, säger hon.

– Jag är en typisk ämbetsman!

Försäkringskassan har länge brottats med låga förtroendesiffror. Det viktigaste för att förbättra förtroendet är att ha en riktigt bra verksamhet, säger Ann-Marie Begler, som av Annika Strandhäll beskrivs som en ”doer”.

Dan Eliasson utsågs till rikspolischef i november förra året. Det har alltså tagit nio månader att komma fram till vem som skulle efterträda honom på Försäkringskassan. Annika Strandhäll ser inga nackdelar med att det tagit så lång tid.

– Vi har haft en noggrann och gedigen rekryteringsprocess, och det är det viktigaste. Den sticker inte heller ut tidsmässigt, i genomsnitt tar det omkring sex månader att genomföra rekryteringar till posterna som myndighetschef.

Ann-Marie Begler blev ombedd att söka tjänsten, säger Annika Strandhäll.

– Och i slutändan var det ett väldigt självklart val.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA