Ann-Marie Begler
Bild: Monica Ryttmarker
Ann-Marie Begler

Begler ny chef för Försäkringskassan

FÖRSÄKRINGSKASSAN2015-08-27
Ann-Marie Begler blir ny generaldirektör för Försäkringskassan. Det berättade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll på en presskonferens i dag.

Vid dagens regeringssammanträde beslutades att Ann-Marie Begler blir ny generaldirektör för Försäkringskassan, en post som blev ledig när den tidigare myndighetschefen Dan Eliasson blev rikspolischef vid årsskiftet.

Annika Strandhäll började presskonferensen med att tacka Ann Persson Grivas, som vikarierarat som myndighetschef sedan dess.

– Vi har sökt en person som är en dokumenterat duktig chef och ledare, sade Annika Strandhäll och underströk att regeringen velat ha en person som kan utveckla styrning och ledning i en stor organisation. Hon betonade Ann-Marie Beglers långa erfarenhet av statsförvaltningen.

Ann-Marie Begler är i dag generaldirektör för Skolinspektionen, ett uppdrag hon fick när myndigheten bildades 2008.

Hon har en socionomutbildning och har arbetat inom socialförvaltningen i Stockholm, men har därefter en lång karriär i myndighetsvärlden. Hon har varit överdirektör vid Socialstyrelsen, generaldirektör på Brottsförebyggande rådet samt överdirektör och vice rikspolischef vid Rikspolisstyrelsen.

Ann-Marie Begler har också lett flera statliga utredningar – bland annat utredde hon tillsynen av just Försäkringskassan. Hennes förslag låg till grund för att den nya myndigheten Inspektionen för Socialförsäkringen inrättades 2009.

Vid sidan om sitt arbete som generaldirektör har hon sedan i maj varit styrelseordförande för Ersta Sköndal högskola. Hon sitter också i Arbetsgivarverkets styrelse samt i styrelsen för forskningsinstitutet Ifous. Hon har tidigare suttit i styrelsen för Systembolaget och Stockholms universitet.

Ann-Marie Begler tillträder den 1 september. Regeringen beslutade också i dag att Helen Ängmo blir tillförordnad generaldirektör för Skolinspektionen från samma datum.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Margareta Sandberg (ej verifierad) tors, 05/19/2016 - 18:32
Är nu så trött på försäkringskassan. Har en klassad arbetsskada. Men nu när jag ansöker om bilstöd bryr ni er inte om det.
Bor i Flen på landet och jag börjar 7-7.30 i Huddinge. Det går inga bussar när jag behöver åka. Så jag är verkligen beroende av min bil. Kommer nu även få min högra fot amputerad. Så då behöver jag verkligen få bilen handikappsanpassad. Men inte ens det går att få. Ni vill att jag skall arbeta och det vill jag också. Men det kommer inte fungera då jag INTE får hjälp av försäkringskassan.
Ni är den sämsta myndighet jag har haft att göra med.
Ni vil säkert att jag kommer ge upp. Men där har ni fel. Kommer gå vidare. Bråkade jag med AFA i över 6 år för att få min arbetsskada godkänd. Så kan jag forksätta med er.
Margareta Sandberg
Inlagt av Jörgen nilsson (ej verifierad) tors, 07/13/2017 - 07:29
Verkar som det är idioter som saknar empati och medmänsklighet för dom sjuka som jobbar på försäkringskassan ! Men dom har inte tänkt så långt att dom själv kan bli sjuka undra om dom fortfarande tycker det dom gör är rätt då ?/ jörgen
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.