ST önskar arbetsro på Försäkringskassan

FÖRSÄKRINGSKASSAN2015-08-27
STs ordförande Britta Lejon tycker att det är positivt att Försäkringskassans nya generaldirektör Ann-Marie Begler har en bred erfarenhet av statsförvaltningen, men betonar vikten av att hon bygger upp ett gott samarbete med personalen.

STs ordförande Britta Lejon är först och främst glad att Försäkringskassan får en ny chef, säger hon till Publikt:

– Det är jättebra att myndigheten får en ledning på plats, det behöver den.

Ann-Marie Begler har haft olika chefspositioner i staten i drygt 20 år. Britta Lejon tycker att det är positivt att Försäkringskassan får en generaldirektör med lång och bred erfarenhet av statsförvaltningen.

– Det är helt klart en fördel, men det räcker inte med erfarenhet. Hon måste ta sig an myndighetens utmaningar på rätt sätt. Hon måste beskriva för politikerna vilka behov Försäkringskassan har samt bygga upp ett gott samarbete med personalen. Huruvida Ann-Marie Begler kan lyckas med det återstår att se.

Britta Lejon säger att ST-medlemmarna på Försäkringskassan hoppas på en chef som står upp för myndigheten och som internt skapar förutsättningar för arbetsro.

– Och de vill inte ha några fler omorganisationer på ett tag, säger Britta Lejon.

Siv Norlin, ordförande för STs avdelning på Försäkringskassan, delar Britta Lejons syn på vad som krävs av Ann-Marie Begler i hennes nya roll.

– Vi behöver en chef som vågar stå upp för verksamheten gentemot regeringen, inte en som är anpasslig eller som i första hand strävar efter att ligga bra till hos regeringen.

För att det ska bli bra krävs en generaldirektör som känner starkt för socialförsäkringarna, menar hon:

– Man kan nästan säga att det behövs någon som älskar välfärden och socialförsäkringarna.

Siv Norlin säger också att personalen på Försäkringskassan önskar sig också en chef som tar arbetsmiljöfrågorna på riktigt genuint allvar.

Hon anser att Ann Persson Grivas, som varit tillförordnad myndighetschef sedan Dan Eliasson hastigt lämnade Försäkringskassan, har gjort ett bra jobb.

– Hon har haft modet att driva på för utökade resurser och har fattat beslut som kanske inte alla i en tillfällig funktion hade vågat fatta.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.