Annons:
Arbetsförmedlingen
Debatt
0 kommentarerTyck till!

Beklämmande utspel om Arbetsförmedlingen

Det uppstår positiva synergieffekter när man arbetar med alla grupper av arbetssökande, skriver Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, och avvisar Liberalernas förslag om att lägga ned myndigheten.

Liberalerna föreslår i sin budget­motion att Arbetsförmedlingen läggs ned. I stället vill man starta en annan myndighet som enbart ska fokusera på de personer som står längst ifrån arbetsmarknaden. Det känns ju lite som att »gå över ån efter vatten«. Vi som arbetar på Arbetsförmedlingen i dag vet hur verkligheten ser ut för de som drabbas av arbetslöshet. Även för personer med en akademisk examen och/eller lång arbetslivserfarenhet innebär arbetslösheten ett slags krissituation, som oftast innebär att man behöver någon form av hjälp i sitt arbetssökande. Det kan exempelvis handla om hjälp med ansökningshandlingar eller hjälp att kontakta företag.

En stor del av de inskrivna på Arbetsförmedlingen är redan i dag beroende av stöd för att kunna få ett arbete. Det kan handla om språk­problematik, något slags funktionshinder eller lång tid i arbetslöshet som gör att man inte direkt är matchningsbar på arbetsmarknaden. Sverige är i högkonjunktur och många personer har fått arbete – men det innebär också att företagen ofta inte har tid att ta hand om personer som kan behöva längre inskolningstid. Med fulltecknade order­böcker finns tyvärr många gånger inte utrymme för en längre upplärningsperiod för nyanställd personal.

Vi upplevde för ett antal år sedan en styrning av Arbetsförmedlingen som i stort sett enbart var inriktad på de svagare grupperna, vilket sannolikt bidrog till myndighetens minskade förtroende. Nyinskrivna arbets­sökande upplevde att de inte fick hjälp, när andra grupper prioriterades. Dessutom skulle Arbetsförmedlingen inte arbeta nämnvärt med företagskontakter. Tack och lov har det blivit ändring i styrningen och myndig­heten jobbar för fullt med det arbete som kallas »Förnyelseresan«, vilket också börjat visa sig i positivare resultat. Det är därför beklämmande med utspel som Liberalernas.

Sverige behöver en sammanhållen statlig arbetsförmedling och en enhetlig arbetsmarknadspolitik. Det uppstår många positiva synergi­effekter när man arbetar med alla sökandegrupper. Det är arbetsförmedlarna med sin erfarenhet och kompetens som vet hur matchningen går till som får detta samspel att fungera.

 

Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.

Bli den första att tycka till!
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.