Civilminister Ardalan Shekarabi besöker Arbetsförmedlingen i Falun, ett av de 132 kontor som ska avvecklas. Här hälsar han på Johan Eklund, styrelseledamot i ST inom Arbetsförmedlingen och anställd på Falukontoret.
Bild: Ulf Palm
Civilminister Ardalan Shekarabi besöker Arbetsförmedlingen i Falun, ett av de 132 kontor som ska avvecklas. Här hälsar han på Johan Eklund, styrelseledamot i ST inom Arbetsförmedlingen och anställd på Falukontoret.

Civilministern fick ta emot anställdas frågor

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-04-03

I går besökte civilminister Ardalan Shekarabi Arbetsförmedlingen i Falun, ett av de 132 kontor som ska avvecklas. ”Det var ett bra och viktigt möte där vi fick stöd och möjlighet att skicka med våra synpunkter och frågor till regeringen”, säger ST-medlemmen Johan Eklund.

Att det var just civilminister Ardalan Shekarabi och inte arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som besökte Arbetsförmedlingens kontor i Falun ser Johan Eklund, styrelseledamot i ST inom Arbetsförmedlingen och anställd på Falukontoret, som positivt.

– Det var rätt minister för oss just nu. Det vi behöver prata om är hur det här slår mot oss utanför storstadsregionerna. Ardalan Shekarabi delar vår oro.

Arbetsförmedlingen i Falun är ett av 132 Arbetsförmedlingskontor som ska avvecklas under 2019–2020. Hur många av de cirka 40 anställda som kommer att bli uppsagda är i dag oklart.

– Stämningen på kontoret är såklart låg och arbetsglädjen har i stort sett försvunnit, säger Johan Eklund.

Arbetsförmedlingen i Falun är ett av tre kontor där man startat en tillfällig kundtjänst som servar hela landet. När Arbetsförmedlingen drar ned är tanken att allt fler arbetssökande ska möta en arbetsförmedlare via chat, telefon eller mejl. Just kundtjänsterna kommer därför att byggas ut. Men kundtjänsten i Falun ska stängas efter sommaren.  

– Det tycker vi är helt fel. Här finns både lokaler och kompetens. Vi borde kunna ha kundtjänstplatser på fler orter i landet, säger Johan Eklund.

Det som irriterar honom och hans arbetskamrater mest just nu är frånvaron av politiskt ansvar och politiska direktiv, säger han.

– Här befinner vi oss i en jättesvår situation och alla frånsäger sig ansvar. Jag hoppas att Ardalan Shekarabi efter det här besöket kan få fart på alla som har med detta att göra och få sina kollegor att sätta ned foten och ta beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA