Annons:
Böcker
Kultur
AVSanna Töringe0 kommentarerTyck till!

En pensionerad professors möte

En romanroman är som en hundhund, själva begreppet i kubik. Själv har jag inga hundhundar, bara små bjäbbande viftande djur. Jag tar dem med mig på promenad för att tänka på romanen som begrepp. En romanroman får mig att förvandlas, så är det!
  • Gå, gick, gått av Jenny Erpenbeck slår nästan ned mig, den är så otroligt bra. Ändå – när jag ska berätta vad den handlar om, så låter det lite tråkigt. En pensionerad litteraturprofessor möter några svarta män som ockuperat Oranienplatz i Berlin. De vill bli synliga, säger de, vill ha arbete. Professorn blir intresserad av flyktingarnas öden. Han förbereder sig med frågor och möter dem, en och en. Fler frågor dyker upp, hur begraver man döda i öknen, hur kan det komma sig att de har råd med mobiltelefon? Professorn gör som han brukar, läser på. I Herodotos historia hittar han information om tuaregernas förfäder, i kartboken finns platserna som männen kommer från. Nu får ni lita på mig, boken är så hoppfull, jag vill att alla ska läsa! Denna romanroman rör sig genom idéer och små bagateller, de svarta främlingarna framträder, en efter en, och jag vill träffa dem om och om igen och höra mer om båtfärder, blåa kläder, öknen och om vad som hände sen. (Albert Bonniers förlag, översättning Ulrika Wallenström)
  • En engelsk gentleman av Jane Gardam svävar även den i minnen från främmande land. Den handlar om imperiebarnen, de som sändes hem till Storbritannien från österns länder. De skildes från sina föräldrar för att inackorderas och så småningom hamna på internatskolor och därefter i höga positioner. Gamle Filths blev överdomare och återvände ut till kolonierna. I denna berättelse är han tillbaka, oklanderlig, med svarta skor och hatt. Historien är finurligt hopvirkad, som ränder på halsduken ser vi barndomen vid floden, värmen, de nakna infödingarna och sedan kylan i England, katastrofer, vanligt liv med gin och tedrickande. Det kommer ytterligare två delar, om jag har förstått rätt. Jag ser verkligen fram emot att läsa berättelsen om igen, men nästa gång utifrån Gamle Filths hustrus perspektiv. (Weyler förlag, översättning av Jan Hultman och Annika Hultman Löfvendahl)
  • Till min allra bästa vän av Maria Hamberg skulle vara rolig att prata om i en bokcirkel. Detta är prima arv från Moa Martinsson, med kvinnoliv i olika lägen. Kristina ger sig i väg som au pair till London och det viktigaste som händer är att hon får en vän som kommer att finnas kvar hela livet. Hamberg är skicklig på att frammana känslan i barndomsköket eller i korvfabriken, på den engelska puben, i sjukhussängen, eller i gråtvåta amningsnatten med första barnet. (Ordfront)


Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i Publikt.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetStatskontoret vill uppmärksamma jävsproblematiken i offentlig förvaltning. Myndigheten har därför tagit fram en skrift som vänder sig till chefer och medarbetare i både statliga och kommunala förvaltningsmyndigheter.
MigrationsverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket för att myndigheten skickat ut ett beslut som inte var komplett, utan att informera mottagaren att det fanns fler än en sida i beslutet.
STNyhetFörra året minskade antalet yrkesverksamma medlemmar med över 600. Trots det slog förbundet rekord med drygt 10 000 medlemsinträden totalt. ”Hade inte katastrofen på Arbetsförmedlingen hänt så hade vi ökat ganska mycket”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetFrån slutet av februari blir sex månaders aspirantutbildning en obligatorisk del av polisutbildningen för civilanställda inom polisen. Syftet är att göra utbildningen bättre och mer användbar för Polisen och Säpo.
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.