Annons:
Film och DVD
Kultur
AVFredrik Sahlin0 kommentarerTyck till!

Fin tonträff om svenskar i Norge

Kanada, USA, Mali, Norge och Argentina. Den här gången är filmspalten ovanligt kosmopolitisk. Först ut är Baron of Blood, eller Dave the Depraved, som han också kallas:
  • Maps to the Stars. Den kanadensiske veteranen med de många smeknamnen, David Cronenberg, lägger här Holly­wood på operationsbordet. Det är en klinisk, kanske inte hela tiden vådligt vass, men ändå gravt underhållande satir. Den dissekerar drömfabrikens extrema egocentricitet och patologiska framgångsmyt. Det är sannerligen inget nytt uppsåt, många har gjort liknande filmer förut, men favoriter som Julianne Mooreoch John Cusackser till att Cronenbergs bidrag hamnar i subgenrens övre skikt. (Bio 30/1)
  • The drop. För fyra år sedan kom flamländaren Michaël R. Roskampmed det brutala dramat Bullhead som utspelade sig i den europeiska köttindustrins maffiakretsar. Filmen gav honom en Holly­­woodbiljett och nu ser vi resultatet, ett stillsamt men skitigt gangsterdrama om en bartender som dras in i skumraskaffärer, och i ett förhållande med Noomi Rapace(eller hennes rollfigur då…). Inte lika unik och hårdslående som Bullhead(se den!) men klart sevärd. (Bio 20/2)
  • Timbuktu handlar om det tyvärr aktuella temat om jihadismens och fundamen­talismens skadeverkningar. Regissören Abderrahmane Sissakosdrama utspelar sig i nämnda stad och angriper problemet med lite annan uddän vanligt. Visst är det en våldsam historia, men regissören lyckas framför allt spegla det absurda i alla bisarra regler som »de rättrogna« påtvingar den vanliga befolkningen. Udda och sevärt. (Bio 20/2)
  • Svenskjävel. Skådespelerskan Bianca Kronlöf är kanske mest känd för sina SVT Flow-sketcher i Snubben och Full patte, men nu visar hon att hon klarar av att bära en hel långfilm alldeles själv. Här spelar hon en av de många unga svenskar som gästarbetar i oljestaten Norge. Relations­trubbel, klasskrockar och full tonträff i agerandet, i en debutfilm signerad Aftonbladets skribent Ronnie Sandahl. (Bio 27/2)
  • Wild Tales. Argentinsk, men universell, svart humor om hur en liten tuva kan stjälpa ett helt lass med goda föresatser. Visst kan jag sakna en berättarram, eller en samlande slutkläm, men de här halvgalna novellfilmerna om döden är så fyndiga och roliga att det går alldeles utmärkt att ta dem som de är. (Bio 27/2)  


Fredrik Sahlin är filmrecensent och journalist

  

Bli den första att tycka till!
STNyhetST samlar sina försäkringar när man nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
Fördjupning: TjänstemannaansvarFördjupningPolitikerna i riksdagen vill att det ska bli lättare att straffa myndighetsanställda som begår fel i tjänsten. Men facken kämpar emot, och forskare är inte övertygade.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare. Det framgår av ett tilläggsdirektiv som regeringen beslutat om till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.