Annons:
Film och DVD
Kultur
AVFredrik Sahlin0 kommentarerTyck till!

Fin tonträff om svenskar i Norge

Kanada, USA, Mali, Norge och Argentina. Den här gången är filmspalten ovanligt kosmopolitisk. Först ut är Baron of Blood, eller Dave the Depraved, som han också kallas:
  • Maps to the Stars. Den kanadensiske veteranen med de många smeknamnen, David Cronenberg, lägger här Holly­wood på operationsbordet. Det är en klinisk, kanske inte hela tiden vådligt vass, men ändå gravt underhållande satir. Den dissekerar drömfabrikens extrema egocentricitet och patologiska framgångsmyt. Det är sannerligen inget nytt uppsåt, många har gjort liknande filmer förut, men favoriter som Julianne Mooreoch John Cusackser till att Cronenbergs bidrag hamnar i subgenrens övre skikt. (Bio 30/1)
  • The drop. För fyra år sedan kom flamländaren Michaël R. Roskampmed det brutala dramat Bullhead som utspelade sig i den europeiska köttindustrins maffiakretsar. Filmen gav honom en Holly­­woodbiljett och nu ser vi resultatet, ett stillsamt men skitigt gangsterdrama om en bartender som dras in i skumraskaffärer, och i ett förhållande med Noomi Rapace(eller hennes rollfigur då…). Inte lika unik och hårdslående som Bullhead(se den!) men klart sevärd. (Bio 20/2)
  • Timbuktu handlar om det tyvärr aktuella temat om jihadismens och fundamen­talismens skadeverkningar. Regissören Abderrahmane Sissakosdrama utspelar sig i nämnda stad och angriper problemet med lite annan uddän vanligt. Visst är det en våldsam historia, men regissören lyckas framför allt spegla det absurda i alla bisarra regler som »de rättrogna« påtvingar den vanliga befolkningen. Udda och sevärt. (Bio 20/2)
  • Svenskjävel. Skådespelerskan Bianca Kronlöf är kanske mest känd för sina SVT Flow-sketcher i Snubben och Full patte, men nu visar hon att hon klarar av att bära en hel långfilm alldeles själv. Här spelar hon en av de många unga svenskar som gästarbetar i oljestaten Norge. Relations­trubbel, klasskrockar och full tonträff i agerandet, i en debutfilm signerad Aftonbladets skribent Ronnie Sandahl. (Bio 27/2)
  • Wild Tales. Argentinsk, men universell, svart humor om hur en liten tuva kan stjälpa ett helt lass med goda föresatser. Visst kan jag sakna en berättarram, eller en samlande slutkläm, men de här halvgalna novellfilmerna om döden är så fyndiga och roliga att det går alldeles utmärkt att ta dem som de är. (Bio 27/2)  


Fredrik Sahlin är filmrecensent och journalist

  

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetStatskontoret vill uppmärksamma jävsproblematiken i offentlig förvaltning. Myndigheten har därför tagit fram en skrift som vänder sig till chefer och medarbetare i både statliga och kommunala förvaltningsmyndigheter.
MigrationsverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket för att myndigheten skickat ut ett beslut som inte var komplett, utan att informera mottagaren att det fanns fler än en sida i beslutet.
STNyhetFörra året minskade antalet yrkesverksamma medlemmar med över 600. Trots det slog förbundet rekord med drygt 10 000 medlemsinträden totalt. ”Hade inte katastrofen på Arbetsförmedlingen hänt så hade vi ökat ganska mycket”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetFrån slutet av februari blir sex månaders aspirantutbildning en obligatorisk del av polisutbildningen för civilanställda inom polisen. Syftet är att göra utbildningen bättre och mer användbar för Polisen och Säpo.
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.