Annons:
Serietecknare
Kultur
AVMalin Krutmeijer0 kommentarerTyck till!

»Flippad« serieskapare med koll

Liv Strömquist skapar politisk satir i serieform. Serier­na har både fotnoter och litteraturhänvisningar, men hon beskriver dem som »flippade och tramsiga«. Nu kommer hennes nya album »Ja till Liv!«

Ett par små kristdemokrater dyker upp i Liv Strömquists nya seriealbum Ja till Liv! De vurmar för kärnfamiljen, förespråkar hemmafruar och är besatta av gamla traditioner. Allt detta i egenskap enbart av att vara – barn.

Barn är kristdemokrater är titeln på serien som bland annat visar en liten pojke som får ett utbrott för att mamma inte har bakat pepparkakor till jul, och en flicka som kräver att mamma ska vara hemma när hon kommer från skolan.

– Den är baserad på hur jag minns att jag själv var när jag var liten. Man var ju ganska anal, det skulle vara på ett visst sätt, annars fick man ett sammanbrott. Jag har också minnen av när min mamma jobbade deltid och det var jävla trevligt! Hon hade bakat och städat, haha!

Liv Strömquist säger att det har slagit henne att kristdemokrater skulle kunna gilla serien, eftersom de gärna ser barn som ett slags naturliga sanningssägare. Själv tror hon att barns konservativa atti­tyd är ett första försök att ta in en komplicerad omvärld.

– Man tar till sig karikatyrer för att kunna begripa och bemästra.

Jobbar med radio

Vi träffas i Liv Strömquists ateljé i kulturhuset Chokladfabriken vid Möllevången i Malmö. Hon har en liten belamrad arbetsplats i en lokal med flera andra serietecknare. Det är här hon skapar sina serier, de dagar hon inte jobbar med radioprogrammet Tanke­smedjan i P3.  Hon sätter igång klockan nio och jobbar disciplinerat hela dagen.

Liv Strömquists serier liknar på många sätt politiska satirkrönikor, fast, som hon säger, »mer flippade och tramsiga«. De är också slående väl researchade. Det är inte många serier som har fotnoter och litteraturhänvisningar – en sorts folkbildningsambition, säger Liv Strömquist. Hon »beställer sjukt med böcker från Adlibris«, samlar tidningsklipp, går på föredrag och följer med i nyhetsflödet.

Tydligt feministiskt perspektiv

Det feministiska perspektivet är en grundpelare. De två senaste albumen Einsteins fru (2008) och Prins Charles känsla (2010) kretsade på olika sätt kring tvåsamhet och kärlek. Ja till liv! tar ett bredare grepp. Den asso­cierar vilt utifrån
»Jihad Janes« utseendemässiga likhet med Efva Attling, och bjuder på en bitande analys av medelklassens framgångsrika nördar, alltid sugna på revansch över arbetarbarnen som var skolans tuffaste under ett par futtiga år på högstadiet.

Här finns en hejdlös science fiction, där forskare på 3000-talet analyserar moderaternas »trossystem Arbetslinjen«, ur ett klass-, köns-, och ekologiperspektiv.

Social­demo­kra­ter­na får sig också en känga – liksom manliga komiker. Särskilt Robert Gustafsson, som utsätts för en rent rasande attack.

– Den serien skämtar med så kallad roast, där man går sådär sinnessjukt över gränsen. Men komi­ken är ju en av de arenor där det inte händer så mycket. Branschen är extremt mansdominerad, det är som att jobba på ett bygge!

– Jag jobbar ju själv med humor, och ofta är det så, att det finns en manlig humorgrupp, och så tar man in ett kvinnligt alibi. Det fungerar sällan, kvinnan blir utanför.

Liv Strömquist pratar fort och engagerat om hur humor, också i serieform, byggs i grupp. Att tjejer ju har jättemycket jargong och skrattar väldigt mycket tillsammans, men att man ser väldigt lite av det i humorn. När jag frågar om det finns några andra serieskapare hon känner sig besläktad med, nämner hon först Inger Edelfeldt.

– Jag hittade ganska nyligen hennes album »Den feminina mystiken«. Den liknar mina serier jättemycket. Man märker att hon har gjort den i ett sammanhang av kompisar, och det finns stämningar i den som gör den väldigt levande.

Perfektionskrav hos kvinnor

Samtidigt som både humor- och serie­världen fortfarande är grabbiga världar, så upplever Liv Strömquist att det är efter­frågat att vara omstridd och våga tala. Det finns en lättnad hos läsarna över att hennes serier inte handlar om »hur tjock och ful« hon är, att hon inte tar över andras blick på sig och skämtar om den.

Hon tycker att många kvinnor lider av perfektionskrav: till skillnad från män uttrycker de sina åsikter offentligt bara om de är till hundra procent underbyggda. Och hon tycker att vissa feministiska strömningar understödjer kvinnors självkritik.

– Det finns en tendens att man bara utvärderar sig själv och sina utgångspunkter hela tiden. Det ligger också i kvinnorollen att vara sådär enormt självkritisk, och titta efter sina eventuella missar och feltolkningar.

Medelklassfrågor inte nog

Liv Strömquist är också kritisk till den svenska feministiska diskussionens snäva perspektiv. Nyligen blev hon tillfrågad om att skriva om dels den så kallade cupcakes-debatten, som handlar om en ny hemmafrutrend med bakning som statusmarkör, dels om kronprinsessan Victorias graviditet. Hon tackade nej till uppdragen.

– Jag kan bli deprimerad av att ingen i stället vill skriva om till exempel genus­aspekten på svältkatastrofen på Afrikas horn, eller barnfattigdom, som ju egentligen ofta handlar om fattiga kvinnor.

Att överskrida ett svenskt medelklassperspektiv är viktigt för Liv Strömquist, och att hålla sig skärpt. Hon parafraserar livsstilscoachen Mia Törnblom, som säger att självkänsla är en konditionssak, något man måste upprätthålla.

– Jag tycker att radikalism är en sådan sak som man måste underhålla. I stället för att skriva upp tre saker som man är nöjd med hos sig själv borde man skriva upp tre saker som man vill ändra på i världen.

Bli den första att tycka till!
KollektivavtalNyhetDe svenska fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco är på kollisionskurs med Europafacket när det gäller minimilöner. De tre är starkt kritiska till att Europafacket i ett samrådssvar förordar att minimilöner införs inom EU.
KronofogdenNyhetUnder 2019 drev Kronofogden in nära 13 miljarder kronor, skriver myndigheten i sin årsredovisning för 2019. Det var 1,1 miljard kronor mer än 2018 och den högsta siffran någonsin.
ArbetsmiljöNyhetStress och bristande kunskap ligger bakom att förebyggande arbetsmiljöåtgärder inte vidtas. Det är orsaken till många av dödsolyckorna på svenska arbetsplatser, enligt en analys från Arbetsmiljöverket.
Fördjupning: avtalsrörelsenFördjupningI år får 2,8 miljoner anställda nya avtal om löner och villkor. Först ut är parterna i industrin, och det avtal de träffar lär sätta nivån även för STs medlemmar. Men industrins ”märke” har försvagats de senaste åren och kritiker vill se den svenska lönebildningen förändras.
ARBETSMILJÖNyhetSymtom på depression som nedstämdhet, koncentrationssvårigheter och brist på energi kan leda till färre år i arbetslivet, visar en ny dansk studie.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringslagen är inte är tillräckligt ändamålsenlig och inte tillräckligt effektiv, skriver diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg i myndighetens årsredovisning. Därför behöver den ses över, anser hon.
ArbetsmarknadNyhetNyanlända män har i större utsträckning subventionerad anställning, medan kvinnor i stället fortsätter i förberedande insatser, enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitiska studier, IFAU.
rättsväsendetNyhetTvå jurister i Göteborg har startat en organisation som kostnadsfritt ska hjälpa personer som anser sig oskyldigt dömda. Oskyldighetsprojektet är en ideell organisation efter en amerikansk förebild.
KriminalvårdenNyhetKriminalvårdens generaldirektör Stefan Strömberg har beslutat att säga upp de lokala kollektivavtalen på myndigheten. Arbetsgivaren vill ha nya avtal som bättre motsvarar Kriminalvårdens behov, och som är anpassade till det centrala avtalet för myndigheterna. STs avdelningsordförande Per Sunneborn är inte förvånad, säger han till Publikt.
MedlingsinstitutetNyhetTrots stor medial uppmärksamhet kring förra årets hamnkonflikt och pilotstrejken sammanfattar Medlingsinstitutet förra året som lugnt. Generaldirektören Irene Wennemo anser att arbetsmarknadens parter tar ansvar. Nu blickar man framåt mot årets stora avtalsrörelse.
OmlokaliseringNyhetFyra av de fem statliga myndigheter som föreslagits flytta jobb till Härnösand är negativa till förslaget, rapporterar SVT. Den femte myndigheten har ännu inte lämnat sitt remissvar.
ArbetsmiljöNyhet Regionala skyddsombud bör få utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektiv­avtal. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, tillsammans med ordförandena för fackförbunden Byggnads och IF Metall på DN Debatt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att återupprätta fast bemanning på kontoren i Pajala, Storuman, Vilhelmina, Jokkmokk och Hammarstrand. De fyra förstnämnda kontoren skulle enligt tidigare beslut enbart bemannas av tillrest personal för bokade möten, och kontoret i Hammarstrand skulle avvecklas.
ArbetsförmedlingenNyhetEn tidigare anställd vid Arbetsförmedlingen åtalsanmäls av myndigheten. Mannen ska enligt anmälan ha tagit emot 10 000 kronor för att hjälpa en arbetssökande med tillfälligt uppehållstillstånd att få jobb.
SocialförsäkringarNyhetAntalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.
MigrationsverketNyhetJustitiekanslern, JK, riktar kritik mot Migrationsverket för brister i samband med behandlingen av två asylsökande bröder från Afghanistan. Den ene brodern tog sitt liv när han fick avslag på asylansökan. Men JK anser inte att staten har något skadeståndsansvar för den kvarvarande yngre brodern.
StatsförvaltningNyhetI höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida med att åtgärda problemen med föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har lämnat sitt svar till riksdagen, håller inte med och pekar på att flera åtgärder genomförts.
​SEXUELLA TRAKASSERIERNyhetParterna bör samverka för att få kollektivavtal som fokuserar på sexuella trakasserier, skriver juristen och tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en rapport från tankesmedjan Arena Idé. Hon framhåller Kanadas fackföreningsrörelse som en inspirationskälla.
MigrationsverketNyhetEn anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och vill avskeda mannen.
DigitaliseringNyhetTCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
SPÅRTRAFIKENNyhetFågelbajs och dun gör arbetsmiljön ohälsosam på flera tunnelbanestationer i Stockholm. Vid en station har man tvingats stänga av luftkonditioneringen för att undvika att andas in partiklar, skriver huvudskyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har hittills säkrat möjligheten till lokal närvaro på 99 av de 132 orter där myndigheten beslutat att avveckla kontor, enligt en ny rapport från myndigheten. Men ST inom Arbetsförmedlingen kritiserar att samarbetet med Statens servicecenter benämns som att man ”säkrat närvaron”.
POLISENNyhetJohanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering, ansåg facket, som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb, men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.
DigitaliseringNyhetEfter en utvärdering föreslår Statskontoret att Digitaliseringsrådets kansli avvecklas och att den rådgivande uppgiften överförs till Regeringskansliet. Vissa andra uppgifter kan övertas av Myndigheten för digital förvaltning, anser Statskontoret.
SCBNyhetDen bristande kvaliteten i SCBs underlag har medfört fel som gjort att arbetskraftsundersökningarna har påverkats på ett allvarligt sätt, konstaterar myndigheten i en rapport till regeringen.
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. I uppdraget ingår också att utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.