Forskarbluff utreds i Linköping

LINKÖPINGS UNIVERSITET2017-12-22

Linköpings universitet utreder anklagelser mot en tidigare anställd forskare för bedrägeri och vetenskaplig oredlighet. Forskaren ska bland annat felaktigt påstått sig vara professor vid högskolan.

En tidigare anställd forskare vid Linköpings universitet anklagas på en internationell webbsajt för bedrägeri och vetenskaplig oredlighet, skriver universitetet i ett pressmeddelande. Lärosätet tillsätter två arbetsgrupper för att utreda dels den påstådda vetenskapliga oredligheten, dels övriga påstådda oegentligheter. Utredningen om oredlighet har inletts, medan utredningen om oegentligheter startar sitt arbete i början av januari.

Forskaren kom till Linköpings universitet som forskarassistent för sex år sedan och avslutade sin anställning några år senare. Enligt den internationella webbsajten ska forskaren ha byggt upp en verksamhet med oseriösa vetenskapliga tidskrifter, icke-existerande forskningsinstitut och konferenser i form av kryssningsresor. Hen påstås ha drivit sin verksamhet från ett litet kontor i närheten av Linköpings universitet, med påhittade medarbetare på webbsidan.

”Det kan säkert finnas flera på universitetet som handlat i god tro och som känner oro just nu för sitt samröre med den anklagade forskaren. Vi tar frågor om oredlighet på allra största allvar, och för allas skull är det bra att vi nu bringar klarhet i detta”, kommenterar Ulf Nilsson, dekan vid tekniska fakulteten, i pressmeddelandet.

Enligt uppgifterna har forskaren felaktigt beskrivit sig som professor vid Linköpings universitet och påstått att hen har varit partner till lärosätet i samband med flera välbesökta konferenser, där inkomsterna påstås ha gått direkt till forskarens företag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA