Forskning om elaka chefer ska minska ohälsa

ARBETSMILJÖ2018-11-20

Ett destruktivt ledarskap där chefen får vredesutbrott eller undviker att ta beslut får negativa effekter på hela arbetsplatsen. Nu ska forskare ta reda på hur vanligt det är, skriver tidningen Arbetsliv.

Destruktivt ledarskap innebär att chefen på ett strukturellt sätt agerar fientligt mot medarbetare eller hindrar dem.

”Det kan vara aktivt, till exempel känslomässiga utbrott, att man skriker, är arrogant eller förlöjligar de anställda. Chefen kan ta äran av andras framgångar, eller straffa den som gjort fel”, berättar Susanne Tafvelin, docent i psykologi vid Umeå universitet, för tidningen Arbetsliv.

Destruktivt ledarskap kan också vara passivt, genom att chefen håller sig undan och undviker att ta beslut.

På arbetsplatser med destruktivt ledarskap mår personalen sämre. Både sjukfrånvaron och personalomsättning ökar, enligt de studier som finns.

Genom enkäter till både chefer och medarbetare på arbetsplatser inom alla sektorer hoppas Susanne Tafvelin och hennes forskarkolleger dels ta reda på hur vanligt det är med destruktivt ledarskap och dels få syn på vilka faktorer som bidrar till att sådana beteenden uppstår. Förhoppningen är att studien ska bidra till minskad ohälsa.

”Det är oftast inte så enkelt som att det är chefen som är olämplig. Snarare tänker vi att det är ett samspel mellan olika faktorer som får de här konsekvenserna” säger Susanne Tafvelin till Arbetsliv.

Det treåriga forskningsprojektet stöds av AFA Försäkring.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA