Praktik i staten levde inte upp till målsättningen

STATSFÖRVALTNING2024-04-30

Statliga myndigheter hade mellan 2016 och 2023 i uppdrag att ta emot nyanlända och personer med funktionsnedsättning på praktik. Men genomslaget för uppdraget som helhet blev svagt, i synnerhet de sista åren, enligt en rapport från Statskontoret. Mellan 2021 och 2023 tog bara omkring 110 av 200 myndigheter emot någon praktikant.

Enligt Statskontorets utvärdering av uppdraget att inrätta praktikplatser var resultaten initialt goda. Under de första åren tog nästan alla de 200 myndigheter som omfattades emot någon praktikant. Men sedan sjönk antalet. 2016 tog myndigheterna tillsammans emot omkring 1 500 praktikanter. De senaste åren har antalet legat på omkring 150 till 170 praktikanter per år. Det är långt ifrån regeringens mål, som först var 1 000 praktikanter per år och målgrupp, men senare sänktes till 500.

En orsak till det svaga genomslaget är enligt rapporten att myndigheterna har haft svårt att ta fram praktikplatser. Den typ av enkla arbetsuppgifter som lämpar sig för praktikanter existerar i mycket liten omfattning på myndigheterna, konstaterar Statskontoret. En annan orsak till att vissa myndigheter har avstått från att ställa praktikplatser till förfogande är att det tar tid och resurser att handleda praktikanter.

Men det svaga resultatet berodde även på matchningsproblem, enligt Statskontoret. En stor del av de platser som myndigheterna anmälde till Arbetsförmedlingen blev aldrig tillsatta – dels på grund av att myndigheterna ställde för höga krav på kandidaterna, dels på grund av otydlighet om ansvarsfördelningen inom Arbetsförmedlingen, konstateras det i rapporten.

För de personer som faktiskt fått en praktikplats har uppdraget dock varit positivt, konstaterar Statskontoret. Drygt 4 av 10 hade ett arbete 90 dagar efter avslutad praktik, oftast en subventionerad anställning vid den myndighet som de gjort praktik på.

Statskontorets uppfattning är att myndigheterna hade behövt mer stöd i uppdraget. Både Arbetsförmedlingen och Arbetsgivarverket hade i uppgift att ge myndigheterna stöd, men har under senare år genomfört få informationsinsatser.

Slutligen konstaterar Statskontoret att regeringens styrning har gjort det möjligt för myndigheterna att genomföra uppdraget med en låg ambitionsnivå.

”Det beror på att uppdraget har riktats till många myndigheter med ett kollektivt mål, vilket gör det otydligt hur många praktikanter som var och en skulle ta emot”, skriver Statskontoret. I rapporten rekommenderas regeringen att vid liknande uppdrag i framtiden involvera färre myndigheter, samt att ge Arbetsförmedlingen ett tydligare stöduppdrag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA