Annons:
Teater
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

Gör teater om fångarna som blev kvar

Det går att fängsla enskilda journalister, men inte att stoppa det fria ordet. Det säger Martin Schibbye, som under våren turnerar med föreställningen Kality för att sprida journalisters berättelser från det etiopiska fängelset där han själv har suttit fången.
»Jag vill sätta en stor teaterstrålkastare på det där fängelset, så att de som sitter där känner sig sedda«, säger Martin Schibbye om de frihetsberövade journalisterna, vars namn projiceras på honom och skådespelarna Angelica Radvolt och David Lenneman. Bild:Jonas Jörneberg

När journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson tillfånga­togs och fängslades i Kality var det många i Sverige som engagerade sig. För de två hade fängelsevistelsen kunnat sluta med döden, men efter 438 dagar blev de benådade. Efter frisläppandet skrev de en bok om sina erfarenheter.

Andra journalister sitter fortfarande kvar i fängelset. Nu debuterar Martin Schibbye på teaterscenen genom att tillsammans med den övriga ensemb­len berätta dessa journalisters historier i Riksteaterns uppsättning Kality.

Vi har slagit oss ned i köket på kontoret där Blank Spot Project håller till. Det är ett projekt som Martin Schibbye driver tillsammans med Nils Resare, och där de genom medborgarfinansiering bevakar världens »blinda fläckar«. Samma ambition som 2011 förde Schibbye och Persson till Etiopien.

– I Kality slogs jag av hur många etio­piska journalister som satt fängslade. Det fanns en yrkesstolthet bland dem som jag smittades av. De kan fängsla oss, men de kan aldrig ta ifrån oss journalistrollen. Det fria ordet tar sig alltid ut på något sätt.

När han tänker tillbaka på sin tid i fängelset var det som påverkade honom mest rädslan för att tala, övervakningen, rapporteringen och att vara berövad sin yttrandefrihet.

– Man började censurera sig själv. Jag kunde vakna kallsvettig på nätterna och vara rädd att jag sagt något dumt om regimen i sömnen. Plötsligt förstod jag vad rädslan för att uttrycka sig gör med vardagen och med alla mänskliga relationer. Fängelset var byggt av rädsla, men journalisterna i Kality vågade trotsa den.

I dag sitter 16 journalister fängslade där, tre gånger så många som under hans tid. I Etiopien råder det numera undantagstillstånd och bristen på demo­krati och pressfrihet är skriande.

– Utvecklingen har gått åt helt fel håll. Samtidigt hör vi inte så mycket om detta, för de som hade kunnat rapportera om det är fängslade. Varför talar vi inte om detta hela tiden? frågar Martin Schibbye med glöd i rösten.

När han luftade sin frustration för Måns Lagerlöf, teaterchef på Riks­teatern och uppsättningens regissör, växte idén om ett samarbete fram.

– I en tid när politiken och journalistiken blir alltmer teatralisk kanske teatern skulle kunna bli mer journalistisk. Vi hade ett spännande samtal om detta.

Martin Schibbye hoppas på att föreställningen ska väcka en diskussion om pressfrihet och en känsla av solidaritet med de journalister vars berättelser publiken får ta del av. De har alla passerat Kali­ty, eller är kvar där.

– För mig handlar det också om att hålla löftet jag gav till mina medfångar att berätta om vad jag har sett. Jag vill sätta en stor teaterstrålkastare på det där fängelset, så att de som sitter där känner sig sedda. Jag vet ju själv vad det betydde, att inte vara bortglömd.

Manuset bygger på de frågor Martin Schibbye skickade till journalisterna efter sin tid i fängelset, både personliga och yrkesmässiga. Svaren han fick tillbaka beskriver han som hoppfulla, fyllda av människans förmåga att hitta ljuspunkter i mörkret.

– Sedan finns det en mörk humor i många av texterna också. Det är oerhört modiga berättelser från ett land där det är kriminaliserat att vara journalist.

Han ska läsa dessa texter på scen, och även ett par egna, tillsammans med skådespelarna David Lenneman och Angelica Radvolt samt en lokal reporter från varje ort de spelar på.

– De här reportrarna kommer att utsättas för förhörsliknande situationer, som dem man råkar ut för i Kality.

Tanken med att använda svenska loka­la reportrar är att ge en känsla av att det kan uppstå problem med pressfriheten även i Sverige.

Att finansiera journalistiken är i dag en stor utmaning, menar Martin Schibbye. Blank Spot Project har valt att använda sig av crowdfunding – bidrag från läsarna. De inriktar sig på grävande reportage från världens »under­bevakade områden«.

– Nu har vi också börjat titta på Sverige, för det finns vita fläckar även här.

Han pekar på att det numera saknas lokala medieredaktioner i många svenska kommuner.

På ett sätt är situationen för yttrande­friheten otroligt bra i dag, anser Martin Schibbye, eftersom digitaliseringen ger många en möjlighet att göra sig hörda.

– Men situationen för pressfriheten är alarmerande dålig, det är fruktansvärt i många länder. Aldrig tidigare har så många journalister kidnappats, fängslats eller skjutits ihjäl. Det vi alla kan göra är att lära oss namnen på de tillfångatagna journalisterna, påminna oss om att de är människor av kött och blod.

Satt 438 dagar i etiopiskt fängelse
  • Riksteaterns uppsättning Kality, i regi av Måns Lager­löf, är Martin Schibbyes debut på teaterscenen. Premiären äger rum 4 april på Södra teatern i Stockholm. Därefter turnerar föreställningen på sexton orter runt om i Sverige i april och i början av maj.
  • Martin Schibbye är frilansjournalist. 2011 greps han och foto­grafen Johan Persson i Etiopien, miss­tänkta för terrorbrott. Efter 14 månader benådades de. De berättade om fängelse­vistelsen i boken 438 dagar – vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar.
Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetLinköpings universitet utrymmer samtliga campusområden efter att ett hot riktats mot universitetet. Polisen bedömer hotet som allvarligt, uppger SVT.
FACKETNyhetMed en inkomst på 177 625 kronor i månaden förra året tjänade TCOs ordförande Eva Nordmark mest av alla fackförbundschefer. STs ordförande Britta Lejons månadsinkomst var 106 400 kronor, visar siffror som Arbetsvärlden har tagit fram.
STATENS INSTITUTIONSSTYRELSENyhetI veckan demonstrerade personal från SiS nedlagda ungdomshem Lövsta för andra gången. ”Det har varit katastrof hur ledningen har skött Lövsta”, säger ST-medlemmen Robert Michel, som var en av demonstranterna.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets internrevision slår larm om att myndigheten inte klarar hanteringen av medborgarskapsärenden. Högen med ej avgjorda ärenden har vuxit med 70 procent det senaste året. ”Medarbetarna är stressade och frustrerade ”, säger skyddsombudet Markus Walker.
Svenska kraftnätNyhetI en hemlig rapport påtalar Säkerhetspolisen, Säpo, omfattande brister i säkerheten hos Svenska kraftnät, skriver Dagens Nyheter. Bristerna bekräftas av Svenska kraftnät.
StatsförvaltningNyhetTrots att många berörda myndigheter var negativa i remissomgången kommer nu femton statliga myndigheter ska åläggas att ansluta sig till Statens servicecenters, SSC, tjänster för elektronisk beställnings- och fakturahantering. Det framgår av en promemoria från finansdepartementet.
SJUKFRÅNVARONyhetKvinnliga statsanställda är borta från jobbet på grund av sjukdom dubbelt så ofta som sina manliga kolleger. Nu ska Statskontoret undersöka vad det beror på.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeslutet om att lägga ned ett antal av Arbetsförmedlingens lokalkontor var förhastat och bör rivas upp, skriver ST i ett förslag som lämnats till regeringen. Det finns dessutom en risk för att hela tidsplanen för att göra om myndigheten försenas, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.
Statlig värdegrundNyhetDet är viktigt att skilja mellan värderingar, beteenden och varumärke, skriver Tillitsdelegationens forskningsledare Louise Bringselius i en rapport. Värdegrundsarbetet ska i första hand fokusera på beteenden, menar hon.
STATSFÖRVALTNINGNyhetUnder en 20-årsperiod har antalet kontor där det erbjuds statlig service minskat med 37 procent, enligt en rapport från ST. Förbundet vill att regeringen ska utforma regleringsbrev så att statlig service garanteras i hela Sverige.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontakter med arbetsgivare faller kraftigt. Under juli i år var antalet kontakter bara en femtedel jämfört med samma månad i fjol, uppger SVT.
DigitaliseringNyhetÖkad digital spetskompetens, användning av artificiell intelligens, AI, i samband med stora datamängder och strategiskt användande av data i näringslivet ska utredas av flera statliga myndigheter. ”Sverige ska bli bäst på att använda digitaliseringens möjligheter”, kommenterar digitaliseringsminister Anders Ygeman.
HögskolanNyhetDen nedåtgående trenden för antalet sökande till högskoleutbildningar har brutits. Till höstterminen i år sökte nästan 400 000 personer, knappt två procent fler än förra året, enligt statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR.
KollektivtrafikNyhetRegeringen vill ha ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige. En särskild utredare har fått uppdraget att ta fram underlag för hur ett sådant system kan utformas för att förenkla för resenärerna.
TRAFIKVERKETNyhetTrafikverket ska få utökat ansvar för underhållet av landets järnvägsspår. En utredare ska undersöka vilka delar av spårunderhållet som det är lämpligt att flytta över från entreprenören Infranord till Trafikverket.
HögskolanNyhetHög personalomsättning leder till sämre effektivitet på landets högskolor och universitet. Flera lärosäten skulle kunna öka sina prestationer inom undervisning och forskning utan ökade resurser, visar en granskning från Riksrevisionen. Linnéuniversitetet och Karlstads universitet hör till lärosätena med högst förbättringspotential.
StatsförvaltningNyhetDet finns allvarliga brister i svenska myndigheters förmåga att motverka att penningtvätt och finansiering av terrorism, skriver Polisen i en rapport. Enligt rapporten saknas resurser, verktyg och tillräckligt lagstöd.
rättsväsendetNyhetFör några år sedan beslutade regeringen att Kriminalvården skulle ta över vissa transporter av frihetsberövade från Polisen. När regeringen nu lagt ett förslag som skulle vrida tillbaka ansvarsfördelningen en smula är myndigheterna fortsatt oense. Polisen anser att det skulle leda till att myndigheten inte kan "fokusera på grunduppdraget".
SkatteverketNyhetNy lagstiftning ger utredare på Skatteverket möjlighet att punktbevaka personer som misstänks för brott. Sedan 1 juli kan Skatteverket självt utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter, skriver Dagens Nyheter.
DigitaliseringNyhetFöråldrade it-system leder till stora underhållskostnader och gör det svårt att utveckla nya digitala tjänster. Det är verkligheten för flera statliga myndigheter, rapporterar Ekot.
Hallå där!NyhetGunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
STATSFÖRVALTNINGNyhetStaten har färre kontor lokaliserade i kommunerna nu jämfört med för fem år sedan. Och andelen kommuner med få myndighetskontor ökar förmodligen de närmaste åren, visar en sammanställning från Statskontoret där tio myndigheter ingår.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiderna i Svea hovrätt kommer att bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.
PensionNyhetDet är fortfarande vanligast att statsanställda går i pension mellan 65 och 67 års ålder, visar en sammanställning av pensionsavgångar under perioden 2013–2018 från Statens tjänstepensionsverk. Under perioden gick knappt var tredje i pension före 65 och var femte efter 67 års ålder.