Annons:
Teater
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

Gör teater om fångarna som blev kvar

Det går att fängsla enskilda journalister, men inte att stoppa det fria ordet. Det säger Martin Schibbye, som under våren turnerar med föreställningen Kality för att sprida journalisters berättelser från det etiopiska fängelset där han själv har suttit fången.
»Jag vill sätta en stor teaterstrålkastare på det där fängelset, så att de som sitter där känner sig sedda«, säger Martin Schibbye om de frihetsberövade journalisterna, vars namn projiceras på honom och skådespelarna Angelica Radvolt och David Lenneman. Bild:Jonas Jörneberg

När journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson tillfånga­togs och fängslades i Kality var det många i Sverige som engagerade sig. För de två hade fängelsevistelsen kunnat sluta med döden, men efter 438 dagar blev de benådade. Efter frisläppandet skrev de en bok om sina erfarenheter.

Andra journalister sitter fortfarande kvar i fängelset. Nu debuterar Martin Schibbye på teaterscenen genom att tillsammans med den övriga ensemb­len berätta dessa journalisters historier i Riksteaterns uppsättning Kality.

Vi har slagit oss ned i köket på kontoret där Blank Spot Project håller till. Det är ett projekt som Martin Schibbye driver tillsammans med Nils Resare, och där de genom medborgarfinansiering bevakar världens »blinda fläckar«. Samma ambition som 2011 förde Schibbye och Persson till Etiopien.

– I Kality slogs jag av hur många etio­piska journalister som satt fängslade. Det fanns en yrkesstolthet bland dem som jag smittades av. De kan fängsla oss, men de kan aldrig ta ifrån oss journalistrollen. Det fria ordet tar sig alltid ut på något sätt.

När han tänker tillbaka på sin tid i fängelset var det som påverkade honom mest rädslan för att tala, övervakningen, rapporteringen och att vara berövad sin yttrandefrihet.

– Man började censurera sig själv. Jag kunde vakna kallsvettig på nätterna och vara rädd att jag sagt något dumt om regimen i sömnen. Plötsligt förstod jag vad rädslan för att uttrycka sig gör med vardagen och med alla mänskliga relationer. Fängelset var byggt av rädsla, men journalisterna i Kality vågade trotsa den.

I dag sitter 16 journalister fängslade där, tre gånger så många som under hans tid. I Etiopien råder det numera undantagstillstånd och bristen på demo­krati och pressfrihet är skriande.

– Utvecklingen har gått åt helt fel håll. Samtidigt hör vi inte så mycket om detta, för de som hade kunnat rapportera om det är fängslade. Varför talar vi inte om detta hela tiden? frågar Martin Schibbye med glöd i rösten.

När han luftade sin frustration för Måns Lagerlöf, teaterchef på Riks­teatern och uppsättningens regissör, växte idén om ett samarbete fram.

– I en tid när politiken och journalistiken blir alltmer teatralisk kanske teatern skulle kunna bli mer journalistisk. Vi hade ett spännande samtal om detta.

Martin Schibbye hoppas på att föreställningen ska väcka en diskussion om pressfrihet och en känsla av solidaritet med de journalister vars berättelser publiken får ta del av. De har alla passerat Kali­ty, eller är kvar där.

– För mig handlar det också om att hålla löftet jag gav till mina medfångar att berätta om vad jag har sett. Jag vill sätta en stor teaterstrålkastare på det där fängelset, så att de som sitter där känner sig sedda. Jag vet ju själv vad det betydde, att inte vara bortglömd.

Manuset bygger på de frågor Martin Schibbye skickade till journalisterna efter sin tid i fängelset, både personliga och yrkesmässiga. Svaren han fick tillbaka beskriver han som hoppfulla, fyllda av människans förmåga att hitta ljuspunkter i mörkret.

– Sedan finns det en mörk humor i många av texterna också. Det är oerhört modiga berättelser från ett land där det är kriminaliserat att vara journalist.

Han ska läsa dessa texter på scen, och även ett par egna, tillsammans med skådespelarna David Lenneman och Angelica Radvolt samt en lokal reporter från varje ort de spelar på.

– De här reportrarna kommer att utsättas för förhörsliknande situationer, som dem man råkar ut för i Kality.

Tanken med att använda svenska loka­la reportrar är att ge en känsla av att det kan uppstå problem med pressfriheten även i Sverige.

Att finansiera journalistiken är i dag en stor utmaning, menar Martin Schibbye. Blank Spot Project har valt att använda sig av crowdfunding – bidrag från läsarna. De inriktar sig på grävande reportage från världens »under­bevakade områden«.

– Nu har vi också börjat titta på Sverige, för det finns vita fläckar även här.

Han pekar på att det numera saknas lokala medieredaktioner i många svenska kommuner.

På ett sätt är situationen för yttrande­friheten otroligt bra i dag, anser Martin Schibbye, eftersom digitaliseringen ger många en möjlighet att göra sig hörda.

– Men situationen för pressfriheten är alarmerande dålig, det är fruktansvärt i många länder. Aldrig tidigare har så många journalister kidnappats, fängslats eller skjutits ihjäl. Det vi alla kan göra är att lära oss namnen på de tillfångatagna journalisterna, påminna oss om att de är människor av kött och blod.

Satt 438 dagar i etiopiskt fängelse
  • Riksteaterns uppsättning Kality, i regi av Måns Lager­löf, är Martin Schibbyes debut på teaterscenen. Premiären äger rum 4 april på Södra teatern i Stockholm. Därefter turnerar föreställningen på sexton orter runt om i Sverige i april och i början av maj.
  • Martin Schibbye är frilansjournalist. 2011 greps han och foto­grafen Johan Persson i Etiopien, miss­tänkta för terrorbrott. Efter 14 månader benådades de. De berättade om fängelse­vistelsen i boken 438 dagar – vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar.
Bli den första att tycka till!
STNyhetST samlar sina försäkringar när man nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
Fördjupning: TjänstemannaansvarFördjupningPolitikerna i riksdagen vill att det ska bli lättare att straffa myndighetsanställda som begår fel i tjänsten. Men facken kämpar emot, och forskare är inte övertygade.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare. Det framgår av ett tilläggsdirektiv som regeringen beslutat om till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.