Annons:
Teater
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

Gör teater om fångarna som blev kvar

Det går att fängsla enskilda journalister, men inte att stoppa det fria ordet. Det säger Martin Schibbye, som under våren turnerar med föreställningen Kality för att sprida journalisters berättelser från det etiopiska fängelset där han själv har suttit fången.
»Jag vill sätta en stor teaterstrålkastare på det där fängelset, så att de som sitter där känner sig sedda«, säger Martin Schibbye om de frihetsberövade journalisterna, vars namn projiceras på honom och skådespelarna Angelica Radvolt och David Lenneman. Bild:Jonas Jörneberg

När journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson tillfånga­togs och fängslades i Kality var det många i Sverige som engagerade sig. För de två hade fängelsevistelsen kunnat sluta med döden, men efter 438 dagar blev de benådade. Efter frisläppandet skrev de en bok om sina erfarenheter.

Andra journalister sitter fortfarande kvar i fängelset. Nu debuterar Martin Schibbye på teaterscenen genom att tillsammans med den övriga ensemb­len berätta dessa journalisters historier i Riksteaterns uppsättning Kality.

Vi har slagit oss ned i köket på kontoret där Blank Spot Project håller till. Det är ett projekt som Martin Schibbye driver tillsammans med Nils Resare, och där de genom medborgarfinansiering bevakar världens »blinda fläckar«. Samma ambition som 2011 förde Schibbye och Persson till Etiopien.

– I Kality slogs jag av hur många etio­piska journalister som satt fängslade. Det fanns en yrkesstolthet bland dem som jag smittades av. De kan fängsla oss, men de kan aldrig ta ifrån oss journalistrollen. Det fria ordet tar sig alltid ut på något sätt.

När han tänker tillbaka på sin tid i fängelset var det som påverkade honom mest rädslan för att tala, övervakningen, rapporteringen och att vara berövad sin yttrandefrihet.

– Man började censurera sig själv. Jag kunde vakna kallsvettig på nätterna och vara rädd att jag sagt något dumt om regimen i sömnen. Plötsligt förstod jag vad rädslan för att uttrycka sig gör med vardagen och med alla mänskliga relationer. Fängelset var byggt av rädsla, men journalisterna i Kality vågade trotsa den.

I dag sitter 16 journalister fängslade där, tre gånger så många som under hans tid. I Etiopien råder det numera undantagstillstånd och bristen på demo­krati och pressfrihet är skriande.

– Utvecklingen har gått åt helt fel håll. Samtidigt hör vi inte så mycket om detta, för de som hade kunnat rapportera om det är fängslade. Varför talar vi inte om detta hela tiden? frågar Martin Schibbye med glöd i rösten.

När han luftade sin frustration för Måns Lagerlöf, teaterchef på Riks­teatern och uppsättningens regissör, växte idén om ett samarbete fram.

– I en tid när politiken och journalistiken blir alltmer teatralisk kanske teatern skulle kunna bli mer journalistisk. Vi hade ett spännande samtal om detta.

Martin Schibbye hoppas på att föreställningen ska väcka en diskussion om pressfrihet och en känsla av solidaritet med de journalister vars berättelser publiken får ta del av. De har alla passerat Kali­ty, eller är kvar där.

– För mig handlar det också om att hålla löftet jag gav till mina medfångar att berätta om vad jag har sett. Jag vill sätta en stor teaterstrålkastare på det där fängelset, så att de som sitter där känner sig sedda. Jag vet ju själv vad det betydde, att inte vara bortglömd.

Manuset bygger på de frågor Martin Schibbye skickade till journalisterna efter sin tid i fängelset, både personliga och yrkesmässiga. Svaren han fick tillbaka beskriver han som hoppfulla, fyllda av människans förmåga att hitta ljuspunkter i mörkret.

– Sedan finns det en mörk humor i många av texterna också. Det är oerhört modiga berättelser från ett land där det är kriminaliserat att vara journalist.

Han ska läsa dessa texter på scen, och även ett par egna, tillsammans med skådespelarna David Lenneman och Angelica Radvolt samt en lokal reporter från varje ort de spelar på.

– De här reportrarna kommer att utsättas för förhörsliknande situationer, som dem man råkar ut för i Kality.

Tanken med att använda svenska loka­la reportrar är att ge en känsla av att det kan uppstå problem med pressfriheten även i Sverige.

Att finansiera journalistiken är i dag en stor utmaning, menar Martin Schibbye. Blank Spot Project har valt att använda sig av crowdfunding – bidrag från läsarna. De inriktar sig på grävande reportage från världens »under­bevakade områden«.

– Nu har vi också börjat titta på Sverige, för det finns vita fläckar även här.

Han pekar på att det numera saknas lokala medieredaktioner i många svenska kommuner.

På ett sätt är situationen för yttrande­friheten otroligt bra i dag, anser Martin Schibbye, eftersom digitaliseringen ger många en möjlighet att göra sig hörda.

– Men situationen för pressfriheten är alarmerande dålig, det är fruktansvärt i många länder. Aldrig tidigare har så många journalister kidnappats, fängslats eller skjutits ihjäl. Det vi alla kan göra är att lära oss namnen på de tillfångatagna journalisterna, påminna oss om att de är människor av kött och blod.

Satt 438 dagar i etiopiskt fängelse
  • Riksteaterns uppsättning Kality, i regi av Måns Lager­löf, är Martin Schibbyes debut på teaterscenen. Premiären äger rum 4 april på Södra teatern i Stockholm. Därefter turnerar föreställningen på sexton orter runt om i Sverige i april och i början av maj.
  • Martin Schibbye är frilansjournalist. 2011 greps han och foto­grafen Johan Persson i Etiopien, miss­tänkta för terrorbrott. Efter 14 månader benådades de. De berättade om fängelse­vistelsen i boken 438 dagar – vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar.
Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetStatskontoret vill uppmärksamma jävsproblematiken i offentlig förvaltning. Myndigheten har därför tagit fram en skrift som vänder sig till chefer och medarbetare i både statliga och kommunala förvaltningsmyndigheter.
MigrationsverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket för att myndigheten skickat ut ett beslut som inte var komplett, utan att informera mottagaren att det fanns fler än en sida i beslutet.
STNyhetFörra året minskade antalet yrkesverksamma medlemmar med över 600. Trots det slog förbundet rekord med drygt 10 000 medlemsinträden totalt. ”Hade inte katastrofen på Arbetsförmedlingen hänt så hade vi ökat ganska mycket”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetFrån slutet av februari blir sex månaders aspirantutbildning en obligatorisk del av polisutbildningen för civilanställda inom polisen. Syftet är att göra utbildningen bättre och mer användbar för Polisen och Säpo.
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.