Grovt narkotikabrott ledde till avsked

ARBETSRÄTT2019-09-10

En medarbetare vid Arbetsförmedlingen, som tidigare i år fick sex års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott, avskedas från sin anställning. Det har personalansvarsnämnden beslutat, skriver Arbetet.

Den kvinnliga tjänstemannen greps av polis i samband med att hon fraktade närmare 60 kilo amfetamin i sin bil. Hon dömdes senare till sex års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. Myndighetens personalansvarsnämnd har nu beslutat att hon ska avskedas.

”Arbetsförmedlingens anseende utåt och i förhållande till övrig personal påverkas negativt om det blir känt att personer som dömts för brottslighet av denna karaktär får behålla sina anställningar”, skrev myndigheten i sin anmälan till personalansvarsnämnden, PAN. Arbetsgivaren ansåg att den lämpliga åtgärden var att avskeda kvinnan.

I anmälan till PAN hänvisade myndigheten till den paragraf i lagen om anställningsskydd som säger att en anställd får avskedas om skyldigheterna mot arbetsgivaren grovt åsidosatts. I sin anmälan pekade Arbetsförmedlingen också på att myndigheten aktivt arbetar mot organiserad brottslighet och att det brott som medarbetaren dömts för är en del av den organiserade brottsligheten.

Nämnden meddelade sitt avgörande på måndagen. Kvinnan avskedas från sin anställning med omedelbar verkan, skriver Arbetet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA