Knarkdömd arbetsförmedlare hotas av avsked

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-05-27
En av Arbetsförmedlingens medarbetare har dömts till sex års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott, skriver Arbetet. Nu har myndigheten anmält henne till personalansvarsnämnden och vill att hon avskedas.

En anställd vid Arbetsförmedlingen har dömts till sex års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott, sedan hon gripits med sammanlagt 60 kilo amfetamin i sin bil. Arbetsgivaren har anmält ärendet till personalansvarsnämnden och vill att den dömda avskedas, skriver Arbetet.

I sin anmälan pekar Arbetsförmedlingen på att myndigheten arbetar aktivt mot organiserad brottslighet och att det brott som medarbetaren dömts för är en del av den organiserade brottsligheten.

”Arbetsförmedlingens anseende utåt och i förhållande till övrig personal påverkas negativt om det blir känt att personer som dömts för brottslighet av denna karaktär får behålla sina anställningar”, skriver myndigheten i sin anmälan.

Men exakt var gränsen går för när en anställd kan avskedas på grund av brott är det ingen som riktigt vet, uppger Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd, till tidningen:

”Både brottets art och fängelsestraffets längd kan ha betydelse. Och vilka konsekvenser frånvaron och brottets karaktär får för den aktuella arbetsgivaren”, säger Dan Holke.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.