Industrifacken kräver tre procent mer

LÖNER2019-11-05

Fem fackförbund i industrin kräver löneökningar på tre procent, eller minst 530 kronor mer i månaden. Arbetsgivarföreträdare beskriver kravet som orealistiskt.

Industrifackens lönerörelse sätter det så kallade märket, som blir vägledande för andra fack och arbetsgivare i avtalsrörelsen. Nu har industrifacken IF Metall, Pappers, GS, Livs, Unionen och Sveriges ingenjörer lagt fram sina krav inför årets löneförhandlingar. Man kräver en löneökning på 3 procent, vilket är något högre än förra avtalsrörelsen för tre år sedan, då kravet var 2,8 procent. Då blev utfallet, eller märket, 2,1 procent per år.

”Vi anser att ökningarna väl motsvarar en ansvarsfull löneökning. Vi har de senaste åren medverkat till att stärka industrins konkurrenskraft, så det borde vi klara”, sade IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson till Dagens Nyheter efter de fem fackens gemensamma presskonferens.

Utöver lönelyft på tre procent och minst 530 kronor mer för alla kräver de fem facken också:

  • Avsättning till deltidspension/flexpension.
  • Arbetstidsförkortning för alla med 100 timmar per år.
  • Åtgärder för minskade arbetsskador och förbättrad rehabilitering.
  • Introduktion om arbetsmiljörisker, säkerhetsrutiner och arbetsmiljöpolicys vid alla nyanställningar.
  • Åtgärder för att främja jämställdheten.
  • En handlingsplan för att kartlägga åtgärder för att förhindra att anställda som varit föräldralediga missgynnas.

Enligt arbetsgivarna är lönekraven alldeles för höga när Sverige är på väg in i en lågkonjunktur:

”Jag är mycket bekymrad och det är ett orealistiskt krav. Det här påverkar Sveriges konkurrenskraft. Vi har redan en av de högsta arbetskraftskostnaderna i världen. Det här innebär en stor risk för Sverige och industrijobben”, kommenterade Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten enligt TT.

Sammanlagt berörs närmare tre miljoner anställda av den lönerörelse som nu inleds. 485 avtal ska omförhandlas under nästa år, bland annat avtalet för statligt anställda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA