Kommunal lämnar LOs samordning

AVTALSRÖRELSE2019-10-24
Fackförbundet Kommunal ställer sig utanför LOs samordning i den kommande avtalsrörelsen. Enligt ett pressmeddelande skulle samordningen bli ett hinder för en tänkt satsning på Kommunals medlemmar.

För att acceptera LOs förslag till samordning ville Kommunal ha möjlighet att kräva mer till nyckelgrupper med yrkesutbildning:

”Vi kan inte ställa upp på ett förslag som inte ens skulle ge ett par tior extra till kärngrupper i vård, skola och omsorg”, kommenterar Kommunals ordförande Tobias Baudin i pressmeddelandet.

Enligt pressmeddelandet skulle LOs förslag innebära att en undersköterska eller en barnskötare få 17 kronor extra i en låglönesatsning. Det räcker inte ens till ett par liter mjölk, konstaterar Tobias Baudin:

”Om inte yrkesutbildning betalar sig även i välfärden kommer vi aldrig åt den värdediskriminering som råder på arbetsmarknaden. LO har själva räknat ut att deras förslag skulle minska skillnaden mellan mäns och kvinnors löner med 0,1 procent. Det är inte ens ett myrsteg framåt mot jämställda löner när vi vet att mansdominerade yrkesgrupper får ut mer än andra sektorer på arbetsmarknaden.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.