Pappers först ut – kräver fyra procent

AVTALSRÖRELSE2019-09-05
Fackförbundet Pappers blev på onsdagen först ut med sitt lönekrav på fyra procent inför 2020 års avtalsrörelse. Förbundet får kritik för att inte ha inväntat LOs samordning.

Enligt Pappers finns det utrymme för löneökningar på fyra procent i pappers- och massaindustrin. Branschen har haft stora vinstökningar och lönsamheten är god. Pappers pekar också på kraftigt ökad produktivitet i branschen. Sedan millennieskiftet har lönerna stigit med 74 procent medan produktionen per medlem har ökat med 89 procent, skriver Arbetet:

”Varje medlem i Södra har bidragit med en miljon i vinst. I hela landet känner vi ett starkt tryck från medlemmarna på löneökningar”, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson till tidningen.

Lönekraven från Pappers har inte förankrats i förväg med LO-ledningen. Normalt brukar de 14 LO-förbunden samordna sig till gemensamma lönekrav inför en stundande avtalsrörelse. Att Pappers nu går ut med ett eget krav på höga lönelyft kan göra det svårt för LO-förbunden att komma överens, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till Ekot:

”Vi brukar inte göra så utan vi brukar prata ihop oss”, säger han.

Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten säger till Ekot att Pappers krav är verklighetsfrämmande. Enligt arbetsgivarna behöver lönekraven hållas tillbaka när ekonomin försvagas:

”På väg från en avmattning till en möjlig lågkonjunktur med geopolitiska risker. Då menar jag i stället att vi pratar om en nedväxling av den löneökningstakt som vi har redan i dag.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.