JO oroas av platsbristen på ungdomshemmen

SIS2017-06-12

Justitieombudsmannen, JO, har på eget initiativ genomfört en ny granskning av situationen vid Statens Institutionsstyrelses ungdomshem. Enligt JO är situationen mycket oroväckande.

JO har tidigare uppmärksammat att Statens institutionsstyrelse, SiS, har haft problem med att utan dröjsmål anvisa plats vid sina särskilda ungdomshem och hem för vård av missbrukare. Därför ansåg JO att det fanns skäl att genomföra en ny granskning under våren 2017.

Den höga efterfrågan har enligt SiS bland annat berott på ett ökande antal ensamkommande barn. Under 2016 tog SiS emot 269 ensamkommande barn och ungdomar, jämfört med 221 under året innan. Dessutom ökade antalet ungdomar i sluten ungdomsvård mycket kraftigt.

Den nya utredningen visar att platsbristen har varit ansträngd under en längre tid. I sitt beslut uttalar JO att det är mycket oroväckande att situationen fortfarande är problematisk, särskilt när det gäller möjligheterna för SiS att snabbt kunna ge plats åt ungdomar vid de särskilda ungdomshemmen.

”Om ett omedelbart vårdbehov inte tillgodoses kan allvarliga konsekvenser uppstå för den vårdbehövande. SiSs redogörelse visar också att bristen på platser vid de särskilda ungdomshemmen fick allvarliga följder i ett enskilt fall”, skriver JO Stefan Holgersson i sitt beslut.

JO konstaterar att det inom SiS finns en medvetenhet kring problematiken och att det pågår ett aktivt arbete när det gäller att utöka antalet platser. Därför vidtar JO inga ytterligare åtgärder, men överlämnar sitt beslut till socialdepartementet för kännedom.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA