Justitieminister Morgan Johansson presenterar Kriminalvårdens nya generaldirektör Martin Holmgren.
Bild: Erik Ignerus
Justitieminister Morgan Johansson presenterar Kriminalvårdens nya generaldirektör Martin Holmgren.

Kriminalvården får ny generaldirektör

KRIMINALVÅRDEN2020-02-14

Domstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. ”Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna”, säger Martin Holmgren till Publikt.

Sedan regeringen förra året utsåg Kriminalvårdens tidigare generaldirektör Nils Öberg till ny chef för Försäkringskassan har Stefan Strömberg varit tillförordnad generaldirektör. I dag presenterade justitieminister Morgan Johansson, S, myndighetens nya generaldirektör Martin Holmgren.

Martin Holmgren är sedan 2014 generaldirektör för Domstolsverket. Han är jurist och har varit domare vid Stockholms och Nacka tingsrätt. Han har också arbetat som rättschef och expeditionschef på Regeringskansliet.

– Jag är väldigt glad över att ha fått regeringens förtroende att få leda Kriminalvården i en tid då myndigheten står inför många svåra och besvärliga frågor. Både på kort och lång sikt, säger Martin Holmgren till Publikt.

Utmaningarna för Kriminalvården handlar mycket om den tuffa beläggningssituationen i häkten och anstalter. I förra veckan kritiserades också myndigheten hårt av JO för isoleringen av intagna i häkte. Utöver det brottas Kriminalvården även med en hög personalomsättning och jobbar hårt med rekrytering och att öka intresset för lediga tjänster. Ett arbete som Martin Holmgren vill gå vidare med.

­– Det är en jätteviktig fråga och något jag gärna vill ha fokus på, hur man är en attraktiv arbetsgivare. Det handlar både om att rekrytera och att utveckla och behålla den kompetens man behöver. Det handlar om gott ledarskap, bra medarbetarskap och att man känner att man är en del av verksamheten och att man har ett inflytande. Det handlar om arbetsmiljöfrågor och förstås även ekonomi.

När Publikt granskande löneläget på landets myndigheter hade Kriminalvården störst andel anställda som tjänade under 25 000. Hur viktiga är lönerna i det här sammanhanget?

– Det är svårt att säga när jag fortfarande har ett utifrån-perspektiv. Men det finns förstås väldigt många personalkategorier inom Kriminalvården och så klart en spridning beroende på vad man har för syssla och ansvarsområde. Sedan är det en utmaning när det gäller lönefrågor. Normalt har man som myndighet att utgå ifrån de budgetramar man har. Plus att när man går in i ett lönerevisionsarbete så har man som myndighet att förhålla sig till en solidaritet gemensamt i arbetsgivarkretsen och hålla sig till det som brukar vara utgångspunkten, det av industrin satta märket.

I förra veckan gick de fackliga organisationerna ut med ett öppet brev där man bland annat kritiserade ledningens hantering av kollektivavtal och synen på personal. Vilken typ av personalpolitik vill du driva?

– Jag såg det där brevet men är inte närmare insatt i vad som ligger bakom det här och vad det mer konkret handlar om. Det blir viktigt för mig att ta reda på. Jag tycker att man driver en verksamhet bäst genom att medarbetarna själva känner att de är med och tar ett ansvar och har inflytande. Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna, det handlar om att man har respekt och förtroende för varandras roller. Jag vet redan nu att jag är inbokad i centrala samverkansmöten i mitten av mars och ser fram emot att träffa företrädarna då.

Martin Holmgren börjar som generaldirektör för Kriminalvården 2 mars.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA