Annons:
insänt
Debatt
AVEva Jäderström0 kommentarerTyck till!

Krisen på kassorna - en vidrig arbetssituation

Under de senaste månaderna har vi som jobbar med pensionshandläggning inom försäkringskassorna haft en vidrig arbetssituation. Det var därför med stort intresse jag läste en kort artikel i Social Försäkring nyligen.
”Nya pensionssystemet i hamn” – vilken vacker rubrik!

När jag sedan läser att Adriana Lender, Riksförsäkringsverkets(RFV) överdirektör, är så nöjd, ”Det har gått bättre än vi vågade hoppas på för ett år sedan”, kan jag inte hindra en tanke: Hon kunde då inte haft stora förhoppningar för ett år sedan…

Till min överraskning får jag också veta att själva implementeringen av systemet gått mycket bra. Jaså minsann!!?

Vidare får jag veta att försäkringskassorna haft vissa tillgänglighetsproblem – jo, sannerligen!!! Men överraskningarna fortsätter: Problemen har berott på det gamla systemet – inte det nya. Omskakande – hur kan det komma sig att det gamla systemet påverkar det nya så att man inte kan använda det? Jag har hela tiden trott att felen i det nya systemet berodde på just det nya systemet, men där ser man...

Adriana Lender har också receptet på hur vi ska slippa problemen i fortsättningen: Mer datorkraft!

Inte ett ord hittar jag om problemet med att det nya systemet ska fungera för en del saker och det gamla systemet för andra saker.

Inte ett ord om hur tillkrånglat det blir att flytta mellan systemen för att hitta svaren när folk ringer.

Inte ett ord om systembyggarnas nonchalans (exempel: personnummer ska anges på helt olika sätt i de båda systemen, båda ger felsvar om jag inte använder just deras sätt).

Inte ett ord om hur det nya systemet lägger av när jag byter avdelning inom just det nya systemet eller om jag inte använder det under en kort stund.
Inte ett ord om att jag måste stänga av alla datasystem och sedan hela arbetsplatsen för att starta om det nya systemet när det låst sig.

Däremot står det att informationen till pensionärerna om nyordningen inte har fungerat särskilt bra. Adriana Lender tar enligt artikeln ansvaret för detta.

Jag skulle önskat att det stått i klartext ”att Riksförsäkringsverket skickat ut alldeles för dålig information och att försäkringskassorna som vanligt får ta emot smällen för Riksförsäkringsverkets misstag”.

På samma sätt som jag skulle vilja läsa en sanningsenlig beskrivning av de två datasystemen vi måste använda för att klara vårt arbete: ”Riksförsäkringsverket har fixat till en eländig blandning och försäkringskassan är tvingad att använda den i brist på bättre.”
Eva Jäderström, Pensionshandläggare lk 0662, ST-medlem

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.