Kritik efter misshandel på anstalt

KRIMINALVÅRDEN2013-12-09

Anstalten Hällby i Eskilstuna behöver ändra sina säkerhetsinstruktioner. Det anser Kriminalvårdens utredare, som följt upp en incident där en sommarvikarie blev misshandlad av en intagen.

Händelsen inträffade i juni, då vikarien tillsammans med en fast anställd skulle dela ut frukost till en intagen på isoleringsavdelningen. Efter att celldörren öppnats kom den intagne ut i korridoren och började slå den 22-årige vikarien med knytnävsslag i ansiktet.

Den intagna och fem andra hade placerats i avskildhet sedan de i januari slagit sönder en avdelning på Hällby. Under våren fortsatte de sex med skadegörelse och hot mot personalen, och gjorde klart att de ville bli placerade på andra anstalter.

Trots detta ändrade inte anstalten sin säkerhetsbedömning i fråga om dem. Händelserna borde ha lett till ökad vaksamhet, enligt Kriminalvårdens utredare. Det ter sig ”som att såväl personalen på avdelningen som ledningen successivt har höjt toleransnivån utifrån de händelser som inträffat under en längre tid”, skriver de i sin rapport.

Hällby följde i detta fall inte instruktionerna i Kriminalvårdens säkerhetshandbok, noterar utredarna. Ledningen hade inte heller säkerställt att personalen följer de lokala instruktionerna. Exempelvis hade den drabbade semestervikarien inte fått tillräcklig introduktion.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA