Kritik mot styrningen av rättskedjan

RÄTTSVÄSENDET2019-05-21

Regeringens styrning av rättskedjan har inte tillräckligt fokus på helheten, enligt Riksrevisionen. Styrningen är alltför inriktad på de enskilda myndigheterna, visar Riksrevisionens granskning.

Enligt Riksrevisionens granskning har regeringen i sin styrning av myndigheterna i rättskedjan inte haft tillräckligt fokus på hela kedjan, som består av polis, åklagare, domstolar och kriminalvård. Verksamheterna och myndigheterna hänger ihop, och myndigheterna påverkas av varandras arbete. För att flaskhalsar inte ska uppstå behöver styrningen hållas samman och ta hänsyn till effekter längs hela kedjan, påpekar Riksrevisionen.

Regeringen och de ansvariga myndigheterna är enligt Riksrevisionen medvetna om behovet av samordning. Trots det har styrningen huvudsakligen varit inriktad på de enskilda myndigheterna, och därmed inte tagit tillräcklig hänsyn till effektiviteten i hela rättskedjan.

”Det beror delvis på Justitiedepartementets interna arbetsprocesser och ansvarsfördelning, som utgår från de enskilda myndigheterna. Men vi ser även att kedjeperspektivet inte har varit tillräckligt framträdande i resursfördelning och i viktiga styrdokument”, kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren granskningen i ett pressmeddelande.

Regeringen kan i sin styrning tillämpa ett mer strategiskt och övergripande fokus på hur rättskedjan som helhet ska arbeta effektivt, och utifrån detta identifiera var enskilda insatser i styrningen ska göras, anser Riksrevisionen.

I förlängningen innebär bristerna en risk för att rättsväsendet inte fungerar så effektivt som möjligt. Det kan till exempel leda till bristande hantering av brottmål och växande handläggningstider, som går ut över enskilda, konstaterar myndigheten. Också uppföljningarna behöver i större utsträckning präglas av ett kedjeperspektiv, och kunskapen om sambanden i rättskedjan bör bli bättre.

”Idag är det svårt att fullt ut följa hela kedjans arbete och resultat. Vår bedömning är därför att tillgången till analyser med ett övergripande perspektiv behöver stärkas”, konstaterar projektledaren Helena Fröberg i pressmeddelandet.

Riksrevisionen rekommenderar myndigheterna att i större utsträckning gemensamt diskutera strategiska frågor, för att nå samsyn kring prioriterade områden och vad som bör göras för att rättskedjan ska fungera effektivt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA