Läget kräver samarbete över blockgränserna

LEDARE2018-09-18

Den regering Sverige får efter valet behöver visa handlingskraft trots ett besvärligt politiskt läge. Det är viktigare än någonsin att söka breda överenskommelser i viktiga frågor för framtiden.

Valet är över och mandatfördelningen i riksdagen är klar, men när detta skrivs är det långt ifrån klart hur Sveriges rege­ring kommer att se ut och vilket parlamentariskt underlag den ska stödja sig på. De utfästelser som partierna gjort i regeringsfrågan innebär att positionerna framstår som låsta. Oavsett hur lösningen slutligen ser ut lär den inte bli helt bekväm för de inblandade.

Osäkerheten tar inte heller slut i det ögonblick då regeringsfrågan avgjorts. Hur våra ledande politiker därefter hanterar situationen kommer att ha stor betydelse.

Ett dystert scenario är att en ny regering som består av otradi­tionella samarbetspartner eller vilar på ett bräckligt parlamenta­riskt stöd inte mäktar med några stora politiska reformer, men försöker skapa en bild av handlingskraft genom symbolpolitik.

Det riskerar att göra myndigheterna och deras medarbetare till brickor i ett spel, där förutsättningarna för en fungerande verksamhet blir underordnade behovet av förändring för förändringens skull. Exempelvis genom att arbetsuppgifter flyttas kors och tvärs i statsförvaltningen enkom för att det ska gå att säga att en myndighet har lagts ned eller en ny skapats.

Den optimistiskt lagde hoppas i stället på att det osäkra politiska läget föder en insikt bland politiker och deras väljare om att det nu behövs breda samarbeten. Då kan det bli möjligt att överge gamla låsningar och nå långsiktiga överenskommelser på viktiga områden.

TCOs ordförande Eva Nordmark efterlyste dagen efter valet samarbete över blockgränsen som skapar förutsättningar för livslångt lärande, en bättre arbetsmiljö och ett skattesystem som gynnar jobb och företagande samtidigt som vi klarar välfärdens finansiering.

Det är dock inte de enda strategiskt betydelsefulla områden där det skulle behövas långsiktiga spelregler som inte riskerar att rivas upp vid ett maktskifte.

Sverige måste få en blocköverskridande uppgörelse om framtidens infrastruktur som bland annat gör en satsning på höghastighetståg möjlig. Det behövs en samsyn såväl kring behovet av fortsatt resursförstärkning till svensk forskning som kring principerna för hur forskningsmedlen ska fördelas. Det krävs ett nytt, stabilt system för uppräkning av myndigheternas anslag, som främjar verklig effektivisering i stället för ständiga nedskärningar.

Blocköverskridande överenskommelser är inget nytt i svensk politik. Att det politiska landskapet blivit alltmer fragmentiserat och läget i riksdagen besvärligt är ett argument för fler sådana samarbeten, inte färre.

Partierna har skilda verklighetsbilder och skilda uppfattningar om vilka åtgärder som behövs för framtiden. Men i ambitionen att värna ett öppet, demokratiskt samhälle som är rustat att möta framtidens utmaningar borde det ändå vara möjligt att hitta politiska lösningar som överbryggar gamla skyttegravar.

Alexander Armiento, chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA