Lantmäteriets anslag minskas med en fjärdedel

NYHET2003-08-07

Regeringen vill skära ned anslaget till Lantmäteriet med mer än en fjärdedel de närmaste två åren.

Enligt förslaget i vårpropositionen minskar anslaget till Lantmäteriet med 27 miljoner kronor nästa år. Året därpå sker ytterligare nedskärningar med 100 miljoner kronor. Anslaget i år är drygt 428 miljoner kronor.

Regeringen föreslår att Lantmäteriet i stället ska dra in mer pengar nästa år genom att avgiftsbelägga landskaps- och fastighetsinformation. Hur den betydligt större nedskärningen år 2004 ska hanteras framgår inte av regeringens förslag.

Eva Davidson, ST-ordförande på Lantmäteriet, ifrågasätter idén.

– Våra kunder är statliga myndigheter. Det blir i bästa fall en rundgång på pengar. Men det finns också en risk att myndigheterna tycker att det blir för dyrt och drar ned på köp av våra tjänster.

Beskedet i vårbudgeten kom som en överraskning för facket. Utredaren Jane Cederqvist utreder som bäst Lantmäteriets framtida finansiering och verksamhetsformer, och ska lämna sitt förslag i september.

– Vi tycker att det är olämpligt att föreslå så drastiska nedskärningar samtidigt som utredningen pågår, säger Eva Davidson. Vi undrar också vad detta får för konsekvenser för utredningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA